середа, 03 липня 2024 15:03

У деокупованому селі на Київщині благодійники відновили бібліотеку
6

У деокупованому селі Рудницьке на Київщині відновили бібліотеку. Проєкт вдалося реалізувати завдяки грантовому конкурсу.

  Зруйноване російськими військовими приміщення бібліотеки в селі Рудницьке на Київщині
Зруйноване російськими військовими приміщення бібліотеки в селі Рудницьке на Київщині
 
 
  Відновлене благодійниками приміщення бібліотеки
Відновлене благодійниками приміщення бібліотеки

2022-го село Рудницьке окупували російські військові. Під час відходу спалили місцеву школу, обстріляли низку інших об'єктів інфраструктури, знищили та пошкодили приватні будинки місцевих мешканців. До бібліотеки теж заходили. Вибили двері, топталися по прапору, ходили чоботами по книгах про незалежність України.

Пошкодили й приміщення самого клубу, в якому розташовувалася бібліотека. Торік завдяки благодійникам у клубі вдалося створити творчий простір для дітей з Рудницького. Наступним етапом стало відновлення бібліотеки.

   Олександр Пахолюк, директор Благодійного фонду "МХП-Громаді"
Олександр Пахолюк, директор Благодійного фонду "МХП-Громаді"

"Коли відійшли окупаційні війська, ми допомагали з відновленням деяких будинків. І зрозуміли, що окупанти жили в школі. Школа вже не підлягає відновленню. Відповідно був запит від мешканців громади на те, щоб зробити простір, в якому б вони могли все-таки отримувати деякі освітні послуги і розвиватися. Завдячуючи ІСАР "Єднанню", Фонду "Партнерство за сильну Україну" і "МХП-Громаді" ми тепер маємо тут гарну бібліотеку, в якій є і ноутбуки, за якими всі відвідувачі можуть працювати чи навчатися, і якісна українська література, і перші презентації книг. Завдяки спільним зусиллям перетворюємо Рудницьке на село, в якому хочеться жити", - розповів Олександр Пахолюк, директор Благодійного фонду "МХП-Громаді".

У приміщенні бібліотеки повністю зробили ремонт (стін, стелі, підлоги), закупили нові меблі, гаджети та частину книг. Відновлення бібліотеки зайняло майже 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Музеї просто неба за підтримки БФ "МХП-Громаді" реставрують вітряк: записали ASMR-звуки реставрації

Наразі фонд бібліотеки налічує понад 1 тисячу видань. Є окреме відділення з дитячою літературою: книги-іграшки, книги-розмальовки, дитячі енциклопедії, казки тощо. Наявні сучасні іноземні автори: Фредрік Бакман, Лора Дейв, Анджей Сапковський, Дж. Роулінг та інші. Десятки назв книг сучасних українських авторів та класиків: від Віктора Домонтовича, Лесі Українки, Івана Франка до Ліни Костенко, Ярослава Грицака, Артема Чеха, Андрія Кокотюхи, Оксани Забужко.

  Наталія Василенко, завідувачка бібліотеки-філіалу в с. Рудницьке
Наталія Василенко, завідувачка бібліотеки-філіалу в с. Рудницьке

"Перед відновленням бібліотеки ми робили опитування. Більш як 150 анкет нам надали місцеві мешканці, де вони самі вписували, яких би авторів і яку б літературу хотіли б мати тут. Єдина вимога була у всіх - тільки україномовні книги. Багато дорослих просили детективи Андрія Кокотюхи, діти - серію видань про Джуді-Муді. При закупівлі видань ми орієнтувалися й на ці прохання, адже нам важливо створити простір, який буде цікавий відвідувачам, куди приходитимуть із задоволенням, цілеспрямовано, а не випадково", - додає Наталія Василенко, завідувачка бібліотеки-філіалу в с. Рудницьке.

Та книг потрібно значно більше, адже повноцінний бібліотечний фонд - це понад 5-6 тисяч назв для такого населеного пункту, стверджує завідувачка. Тож місцеві мешканці налаштовані і організовувати благодійні акції для наповнення бібліотеки, влаштовувати зустрічі з авторами та залучати волонтерів, аби бібліотека повноцінно функціонувала й була важливим освітнім осередком у Рудницькому.

Зараз ви читаєте новину «У деокупованому селі на Київщині благодійники відновили бібліотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі