субота, 31 грудня 2011 17:00

Літературні підсумки року: події, скандали, герої

Літературні підсумки року: події, скандали, герої

2011 рік в українській літературі минув під знаком скандалів та ажіотажу від виходу нових книг топ-авторів. Критики у цьому бачать позитив: книги виходять за межі літературного середовища, охоплюється нова аудиторія, створюється дискусія у суспільстві.

Gazeta.ua згадує найцікавіші події та процеси, головних гравців у літературі 2011 року.

Фестиваль року – Міжнародний поетичний фестиваль "MERIDIAN CZERNOWITZ". Гості й учасники події в один голос заявляють про гарну організованість, продуманість та європейський рівень фесту. Це єдиний фестиваль в Україні, де поетам за виступи платять гонорари. Проект має на меті утвердити Чернівці як одну з культурних столиць Європи. Наразі ж фестиваль упевнено йде до лідерства у ніші літературних фестів України.

Дискусія року – "Записки українського самашедшего" Ліни Костенко. Навколо роману Ліни Василівни протягом року точилися дискусії і скандали. Спочатку авторка відмовилася від туру Україною через образу львівських критиків. Згодом її "Записки" видали пірати (близько 20 тисяч піратського накладу). Загальний же тираж книги, за інформацією видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га", сягнув більше 100 тисяч примірників, що є абсолютним рекордом України. Але літкритики "Записки" неоднозначно оцінили, що не завадило роману стати найбільш обговорюваним протягом року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В іншій країні Ліна Костенко була б лауреатом Нобелівської премії

Інтрига року – "Лексикон інтимних місць" Юрія Андруховича. Патріарх Бу-Ба-Бу інтригував читачів новою книгою вже давно. Ще навесні оголосив про вихід книги, згодом почав гру на Facebook, де кожен міг виграти свій примірник. Нова книжка, яку читачі Андруховича чекали 5 років, окутана символами: до неї увійшло 111 міст, презентація книжки відбулася 11.11.2011 о 11:11. Її можна придбати у 111 книгарнях.

Скандал року – київська книгарня "Сяйво", яку рейдери захопили у лютому. Законний власник протягом року судився, доводячи своє право на приміщення, літератори провели кілька акцій на захист "Сяйва". Місяць тому голова КМДА Олександр Попов відкрив оновлену книгарню "Сяйво книги", але досі стелажі стоять напівпорожні.

"Свіжа кров" року – Літня літературна школа. 25 молодих літераторів влітку навчали базовим аспектам письменницької діяльності: співпраця з видавцями, пошук власної ніши, робота зі ЗМІ та критиками, тощо. Уже за кілька місяців після Літшкола 3 автори видали власні книги: Мар'яна Максим'як, Томаш Деяк, Юлія Бабак. Інші ж активно виступають на фестивалях та публікуються у колективних антологіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рік письменник заробив 70 мільйонів

Новий формат року – літературна збірна України з футболу. Для початку Сергій Жадан упорядкував антологію "Українські письменники про футбол". Далі – зібрав повноцінну футбольну команду з письменників. Літзбірна вже зіграла кілька матчів у Львові, Києві, Харкові й Дніпропетровську. Жадан запевняє, що наступного року Україна зіграє міжнародні матчі зі збірними письменників Польщі та Німеччини.

Тренд року – антології, колективні збірки авторів. "Метаморфози. 10 поетів останніх 10 років", "Українські письменники про футбол", "Чорне і червоне: Сто українських поетів ХХ сторіччя" та "Червоне і чорне: Сто українських поеток ХХ сторіччя" - неповний перелік маси антологій, що вийшли цього року. Видавці кажуть, що так легше привернути увагу читачів: заради одного автора читач інколи не купує книгу, а задля прочитання кількох письменників швидше голосує гривнею. Також антології корисні тим, що роблять певний зріз літературного періоду, дають уявлення про сучасну українську літературу.

Менеджер року – Святослав Померанцев, президент Міжнародного поетичного фестивалю "MERIDIAN CZERNOWITZ". Зробив найбільш європейський за рівнем і за бюджетом фестиваль в Україні, вважають учасники фесту. Також видав 5 книжок, зокрема, довго очікуваний "Лексикон інтимних місць" Юрія Андруховича. Швидко розбудував широку мережу розповсюдження. Усе це дозволяє говорити про Святослава як про найбільш ефективного літературного менеджера в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше у Києві відбувся "Літературний Speed Dating"

Новатори року – Завен Баблоян і Антон Санченко. Завен першим в Україні почав освоювати платформу для продажі електронних книг "Амазон", хоча там кириличні мови "поза законом". Там він просуває електронні книги 15 авторів (з великим відривом лідує Олексій Нікітин з романом "Маджонг"). Завен працює також на "Барнс енд Нобль", "Гугл іБуксторі" і "Скрібді": на цих платформах результати скромніші. На думку Завена Баблояна, великий стрибок відбудеться, коли ці майданчики стануть доступними для українських банківських карток, а "Амазон" - єдиний відкритий для українських покупців – "узаконить" слов`янські мови.

Антон Санченко у мережі "умовно безкоштовно" розповсюджує власну книгу "Нариси бурси" та перекладний проект "Навколосвітня подорож з вітрильником наодинці" Джешуа Слокама (обидві книги вийшли у електронному та друкованому форматах). Санченко, як і Баблоян, є одним з найактивніших пропагандистів нових форм подачі літератури в українському літпроцесі.

Дебютант року – Артем Чапай з романом "Подорож з Мамайотою в пошуках України". Перша книга 30-річного автора отримала чималу кількість рецензій і відгуків. Також Чапай увійшов у п'ятірку фіналістів "Книжки року Бі-Бі-Сі", що можна вважати успішним дебютом у літературі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські письменники завершили перший смс-роман

"Темна конячка" року – Володимир Рутківський. 74-річний дитячий письменник ніколи не робив резонансних заяв у ЗМІ, рідко давав інтерв'ю. Тим не менш, його роман у двох томах "Сині води" став кращим у рейтингу "Книжка року" та отримав премію "Книга року Бі-Бі-Сі". Хоч мало хто з критиків ставив на перемогу Рутківського.

Ньюзмейкер року – Василь Шкляр. Автор роману "Залишенець. Чорний Ворон" з початку року радував журналістів гучними заявами. То він відмовився від Шевченківської премії, то лист президенту написав, то зібрав народну премію, то оголосив про зйомки фільму за "Чорним Вороном", і нібито обирає між режисерами Мелом Гібсоном і Єжи Гофманом. Не оминув увагою і політику, підтримуючи "бютівця" Володимира Яворівського на виборах голови Спілки письменників, згодом заявляючи про вихід з тієї ж Спілки у випадку співпраці з владою.

Зараз ви читаєте новину «Літературні підсумки року: події, скандали, герої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі