Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2010 03:45

За рік письменник заробив 70 мільйонів

Американський журнал "Форбс" опублікував рейтинг найоплачуваніших письменників. Першим став американський романіст 63-річний Джеймс Петтерсон. За минулий рік заробив $70 млн. За умовами контракту з видавництвом за два роки має написати 11 книжок для дорослих і шість для дітей.

— Я створив власний стиль, відточений до найменших дрібниць, — каже він. — Мої романи мають не менш як 150 розділів, кожен — не більш як дві сторінки. Це примушує читача без зупинки дочитати книгу до кінця. Я писав книгу "Клуб опівнічників". Коли закінчив соту сторінку, вирішив передивитися чернетку. Щоб менше читати, викинув усе зайве. Помітив, що лишилося найцікавіше. Відтоді без жалю скорочую себе.

Письменник сам оформляє книжки.

— 1992-го виходив мій ранній трилер "І прийшов павук". Я відчував, що книжка стане бестселером, і сам зробив обкладинку. Назву написав величезними буквами. Видавцеві не сподобалося, він відмовився оплачувати рекламу на телебаченні. І помилився. За два роки книжка розійшлася мільйонними накладами.

Американська письменниця Стефані Майєр, 36 років, за рік заробила $40 млн.  Популярність їй принесла серія романів "Сутінки". Першу книжку написала 2005-го. Уві сні побачила пару закоханих, які сиділи на галявині. Хлопець-вампір кохав свою дівчину, та все одно хотів скуштувати її крові. Вранці Стефані записала ідею, а за три місяці завершила 500 сторінок роману. Її книжки переклали 30 мовами. У світі продали понад 100 млн примірників.

Американський письменник 62-річний Стівен Кінґ заробив $34 млн. Він викладав англійську мову в школі та підробляв у пральні. Якось дружина побачила, що він викинув у кошик для сміття три сторінки списаного тексту. То був початок роману. Вона змусила чоловіка дописати його. За рік видавництво "Даблдей" видало роман "Керрі" й заплатило $2,5 тис. гонорару. За продаж прав на цю книжку автор отримав $400 тис. Останній його роман "Під куполом" вийшов торік у листопаді й розійшовся 600-тисячним накладом.

Американка 63-річна Даніелла Стіл за рік опублікувала чотири романи, отримала $7 млн за кожний.

— Критикам не подобаються мої книги. Проте їх любить читач. Я — справжній видавничий феномен, — каже вона.

67-річна Джанет Іванович торік заробила $17 млн. Вона починала як авторка любовних романів. Видавши 12 творів, покинула цей жанр заради детективу.

Десятку замикає англійська письменниця 45-річна Джоан Роулінґ. Вона перша літераторка, яка заробила $1 млрд. Цикл книг про хлопця-чарівника Гаррі Поттера закінчила позаторік. Від перевидань отримала $10 млн.

Зараз ви читаєте новину «За рік письменник заробив 70 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути