Ексклюзиви
понеділок, 07 березня 2011 13:43

Жулинський: Як не прикро Януковичу, але Шкляр лишається Шевченківським лауреатом

Жулинський: Як не прикро Януковичу, але Шкляр лишається Шевченківським лауреатом

Хоч імені письменника Василя Шкляра і немає в указі президента Віктора Януковича про присудження Шевченківської премії, він все одно є її лауреатом.

Про це кореспонденту Gazeta.ua сказав директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ Микола Жулинський. Він 2 роки був головою Шевченківського комітету.

"Своїм рішенням Янукович поставив себе у складне становище. Він прагне відмінити рішення Шевченківського комітету – професійних людей, які добре розбираються у культурі, літературі та мистецтві. Як не прикро президентові і членам нинішньої влади, Шкляр лишається Шевченківським лауреатом", - сказав він.

"Комітет не засідав і не приймав повторного рішення, яке б відмінило попереднє. Та й це неможливо зробити, бо цього не передбачає положення про Шевченківський комітет", - додав Жулинський.

Він також припустив, що таким рішенням Янукович показав, що він образився на письменника.

"Тут зіграли роль амбіції Януковича чи когось із його оточення. Він не може допустити, щоб якийсь письменник диктував йому лінію поведінки. Та це не робить честі президенту демократичної країни".

"Через деякий час президент може видати ще один указ і підтвердити рішення комітету про присудження премії з літератури Василеві Шкляру. Але це буде дуже комічна ситуація", - додав Жулинський.

Нагадаємо, Шкляр відмовився від Шевченківської премії. Звернувся з листом до Януковича з проханням відкласти його нагородження доти, поки Дмитро Табачник є міністром.

У свою чергу, Янукович залишив Шкляра без Шевченківської премії.

Зараз ви читаєте новину «Жулинський: Як не прикро Януковичу, але Шкляр лишається Шевченківським лауреатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі