Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2011 06:30

Андрухович написав про 111 міст

Автор: фото надане видавництвом ”меридіан черновіц”
  Над збіркою есеїв письменник працював п’ять років
Над збіркою есеїв письменник працював п’ять років

11 листопада письменник 51-річний Юрій Андрухович презентував книжку "Лексикон інтимних міст". Це збірка есеїв про 111 міст світу.

Перша автограф-сесія відбулася в кав'ярні столичного Інституту фізкультури. Там із 10 до 13 листопада тривав Міжнародний книжковий ярмарок "Медвін".

Перед столиком Андруховича з півсотні читачів стоять із примірниками "Лексикону". Купили його за 100 грн на стенді поряд. Коли стрілки круглого настінного годинника доходять до 11.11, лунають оплески. Розпочинають автограф-сесію.

— Нічого зайвого я не пишу, — каже Юрій Андрухович. Нерівним почерком залишає на першій сторінці "Тамарі з найкращими". 11.11.11. Доки він дописує, жінка низько нахиляється до письменника, мало не лягає грудьми на стіл. Позує для фотографії.

— Напишіть мені щось особливе, — кокетливо усміхається чергова читачка.

— Так і написати? — запитує автор і виводить слова "Щось особливе".

Наступною до Андруховича підходить літня жінка з двома книжками.

— Здрастуйте, — розгортає перед письменником першу, — підпишіть це для владики Антонія. А другу для отця Віталія.

Андрухович широко усміхається.

— Спеціально приїхала з Харкова, щоб купити і підписати книжку, — каже 18-річна  Анна Костенюк. — Народилася в Чернівцях, тому найперше прочитаю про це місто.

За годину роздачі автографів продали понад 200 примірників "Лексикону інтимних міст".

Із 19.00 Андрухович півтори години підписує книжки в культурно-освітньому центрі "Майстер-клас".

— Я написав есеї про міста на кожну з літер української абетки, — говорить письменник зі сцени. — Проблема не розв'язана тільки з м'яким знаком — міста на цю літеру просто немає. Погані справи з літерою "и". Я думав, що в цілому світі є лише один населений пункт, що починається на "и" — містечко Иникчанський в Якутії. Великою була моя радість, коли дізнався, що у Швеції є місто Истат. Бо їхати туди значно ближче, ніж до Якутії.

Збірка має 480 сторінок. Українських міст у ній 24.

— Найінтимніше місто з моєї книжки — Ялта. Це останній текст у збірці. Тут є розмова батька з малолітнім сином із фразою "Усі батьки знають, що сниться їхнім дітям". Мого батька вже немає. Я мусив чітко пригадати наші розмови, аби не принести йому неспокою там, де він зараз перебуває.

На сцені поруч з автором сидить редактор книжки, чернівецький публіцист Олександр Бойченко. За його порадою Андрухович замінив фразу "чорт забирай" на відповідники з інших мов. Наприклад, на "курва мать" у тексті про Варшаву. Перше есе Андрухович написав 2006-го.

— Тоді мої німецькі видавці запропонували зробити тур містами Німеччини. Це дуже зручно — живеш у дорогих готелях, подорожуєш хорошими потягами. Але після десятої презентації міста починають розмиватися. А для письменника важливо пам'ятати деталі — наприклад, чим один готель відрізняється від іншого. Усі описані міста відвідував. Винятком є тільки Цюрупинськ Херсонської області. Ніколи там не був і навряд чи буду. Включив його, щоб заповнити літеру "ц" українським містом і щоб не казали, ніби пишу тільки про швейцарські.

 

848

грамів важить нова книжка Юрія Андруховича "Лексикон інтимних міст"

 

Зараз ви читаєте новину «Андрухович написав про 111 міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути