середа, 08 вересня 2010 16:42

Поетичний фестиваль у Чернівцях пройшов під знаком Drum"n"Bass і Techno (ФОТО)
5

З 3 по 6 вересня 2010 року у м. Чернівці відбувся Міжнародний поетичний фестиваль "MERIDIAN CZERNOWITZ", присвячений 90-річчю з дня народження Пауля Целана.

Фестиваль розпочався з урочистого відкриття нової вулиці міста – Віденської, у якому взяли участь австрійські поети Мілена Фіндайс, Юліан Шуттінг та Петер Ватергаус, а також Dj Paul SG.

Щодня відбувалися поетичні читання за участю німецьких, австрійських та українських поетів: фестиваль відвідали Наталка Білоцерківець, Ельке Ерб, Герхард Фалькнер, Мілена Фіндайс, Хендрік Джексон, Інгеборг Кайзер, Олег Лишега, Бріггітте Олешинські, Ігор Померанцев, Андреас Заурер, Юліан Шуттінг, Сергій Жадан. Колективні виступи відбувалися, зокрема, у Чернівецькому Національному університеті ім. Ю. Федьковича, Музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської, Комплексі "Цецино", пабі-ресторані "Квінто".

Окремими творчими вечорами стали сигарно-поетична дискусія за участі Юрія Андруховича та винарна розмова з Ігорем Померанцевим. Остання супроводжувалася виступом оркестру єврейської музики.

Почесна гостя фестивалю професор Барбара Відеманн вперше презентувала тут видання листів Пауля Целана та його чернівецького друга Густава Хомеда, яке побачить світ у жовтні цього року у одному з західних видавництв.

Кількагодинний театральний перфоменс "Пісок із урн" - спільний проект Міжнародного культурного центру "EAST CENTER" та Угорського Національного Театру за мотивами творчості Пауля Целана відбувся у приміщенні Німецького народного дому – легендарного недобудованого театру.

Ще однією подією стало вручення Міжнародної відепоеотичної премії "БУК", лауреатами якої стали Владімір Палібрк (Сербія), Якуб Фальковскі (Польша) та Катерина Бабкіна (Україна).

Унікальне видовище: надання за допомогою світлової проекції будівлі нинішнього кінотеатру "Чернівці" її первинного вигляду – старовинної синагоги Темпль, гості міста мали нагоду спостерігати у першу ніч фестивалю.

У рамках фестивалю відбувалися вечірки електронної музики "Електропоезія" за участі ді-джеїв з України, Австрії, Німеччини та Швейцарії: Triad, Henree, Franksen, Soulsurfer, Webber, Miss Sue, Lera та MC Kemo і Diva. Крім музики у стилі Drum"n"Bass, Techno House i Lounge Dj Triad і MC Kemo підготували спеціальну програму – вірші учасників фестивалю під електронну музику. Читання поезії MC Kemo супроводжувалося класикою у виконанні посольського дуету віолончелістів: Ґабріелє Жайдіте (культур-аташе Посольства Республіки Литва в Україні) & Гаральд Геррманн (керівник відділу культури, освіти та меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні).

Фестиваль відвідали голова наглядової ради Фонду Open Ukraine Терезія Яценюк та директор Німецького культурного центру Goethe-Institut Ukraine Віра Багаліантц.

На закритті "MERIDIAN CZERNOWITZ" міський голова Микола Федорук офіційно запросив учасників та гостей завітати сюди знову, на наступний Фестиваль, який відбудеться у вересні 2011 року. Кількість країн-учасників зросте від трьох до семи.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Поетичний фестиваль у Чернівцях пройшов під знаком Drum"n"Bass і Techno (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі