Ексклюзиви
середа, 21 березня 2012 15:27

"Битіє" - саме слово за себе говорить - Люко Дашвар
8

Фото: Фото: Ольга Скороход

Увечері 20 березня відбулася презентація другого роману з трилогії Люко Дашвар, "Биті є. Макс". Нова книга розповідає про вже знайомого героя - розпещеного й самозакоханого молодого чоловіка.

Презентаційна зала книгарні "Є" не змогла вмістити усіх охочих зустрітися з письменницею. На додачу до повного аншлагу у самій залі, багато читачів дивилися трансляцію зустрічі у сусідньому відділі.

Дуже швидко презентація окремої книги перетворилася на зустріч Дашвар із читачами. Сама Ірина Чернова (справжнє ім'я Дашвар) сказала про таку подію: "Сьогодні будь-що перетворюється на шоу. Люди не готові до того, щоб просто говорити. А відверта розмова може виникнути лише у тому випадку, коли зі мною відверті. Тоді і я буду відвертою. Коли всі сидять і мовчать, а тут сидить Мессія й кидає в залу "істини" - це не про мене".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували перший переклад українською "Ферми тварин" Орвелла

Зала реагувала подяками, захопленими відгуками, критикою і навіть гострими запитаннями. На початку прозвучав закид про те, що Дашвар не пише свої твори сама, наймаючи "літературних негрів". На це письменниця відповіла, що ставить до своєї діяльності дуже серйозно. Для неї це, в першу чергу, цікава і улюблена робота, а вже потім хобі й задоволення.

Говорячи про сюжети своїх романів, Дашвар запевнила, що бере їх з життя, так само, як і мову персонажів. "Битіє" (Биті є - Gazeta.ua) - як життя. Воно нас б'є. Саме слово про себе розповідає", - додала вона.

Відверта розмова спонукала до роздумів над українським сьогоденням. Письменниця розповіла: "В тому устрої, який є, а саме, капіталізм, ринкова економіка і так звана демократія, немає ідеалів, на мій погляд. Людство має якісь етапи розвитку. На рівні глобальному вважають, капіталізм і так звану демократію тим ідеалом, на якому повинно будуватися майбутнє людської цивілізації. Але на мій погляд це зовсім не так... Так не справедливо просто. Так не має бути, щоб люди, які працюють, не могли би собі забезпечити найменшого. А якась купка - 5% людей, має якісь неймовірні блага. Мало того, всі інші працюють на них".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова книга Пантюка розповідає про людину в коловороті війни

При цьому Дашвар зізналася, що сама не має рецепту виходу з такої ситуації.

Наприкінці одна з читачок запитала, що робити з тим болем, який завдав їй роман "Мати все"? Як після цього жити?

На це Люко Дашвар дала один рецепт - потрібно думати. Також вона додала, що глибоко переймається своїми сюжетами. Вона поставила риторичне питання слухачам - як сприймати біблійний вислів "Якщо тебе вдарять по одній щоці, підстав другу"?

На фоні небагатьох думок, які лунали із зали, її відповідь була категоричною: "А не потрібно підставляти першу щоку. Якщо ти підставив - значить все. Я говорю про абсолюти. Мені здається, що в нашому суспільстві нині дуже багато відносних понять. А дуже хочеться повернути в життя абсолюти. Не можна бути відносним патріотом, відносно любити. Не можна бути відносно порядним, відносно чесним. Так не буває".

Зараз ви читаєте новину «"Битіє" - саме слово за себе говорить - Люко Дашвар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі