вівторок, 18 липня 2017 00:35

Жодної сцени із Донбасу не бачимо. Проте війна за кадром відчувається

Жодної сцени із Донбасу не бачимо. Проте війна за кадром відчувається
 Два роки тому майже всі українські фільми були про війну на Донбасі Фото: Пушкинская

— Два роки тому майже всі українські фільми були про війну на Донбасі. Зараз режисери знімають про її наслідки та вплив на суспільство, — розповідає програмний координатор Одеського міжнародного кінофестивалю, француз Антельм Відо, 31 рік.

— Картина "Стрімголов" Марини Степанської не говорить прямо про збройний конфлікт. Жодної сцени із Донбасу не бачимо. Проте війна за кадром відчувається.

Чим керуєтеся під час відбору стрічок для кінофестивалю?

— Намагаємося представляти максимально різні жанри і стилі. Є комедії, драми й експериментальні фільми. Хочемо показати якнайширшу панораму сучасного кіно. У позаконкурсних програмах також є класика, німі картини і ретроспектива українських фільмів. Є фільми для дітей, документальні, серіали. Останні зараз знімають на рівні кіно. Багато фестивалів у програми включають серіали, навіть Канни, Венеція, Берлін.

Як кіно у світі змінюється?

— Межа між документальним й ігровим кіно стирається. Багато художніх фільмів використовують техніки документалістики. Знімають непрофесійних акторів, використовують хроніку. Сьогоднішній світ у складній ситуації. Війна в Україні й на Близькому Сході, мільйони біженців тікають у Європу, кліматичні проблеми. Режисери не можуть це ігнорувати. Реальність впливає на глядача сильніше, ніж гра акторів у вигаданих ситуаціях.

Українських фільмів щороку більшає. Чи переходить кількість у якість?

— Для Одеського фестивалю це рік українського кіно. Якість стрічок значно зросла. Ми передивилися майже всі українські фільми, які створили за рік. Багато з них тепер показують на фестивалях класу "А" у Карлових Варах, Локарно. І це лише початок. Підтримка держави в цьому відіграє велику роль. У Франції уряд дуже серйозно фінансує фільми. Кіно — це м'яка сила у зовнішній політиці, імідж країни. Держава має підтримувати найкращі таланти, незалежно від їхньої ідеології.

Зараз ви читаєте новину «Жодної сцени із Донбасу не бачимо. Проте війна за кадром відчувається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути