середа, 15 серпня 2007 17:05

Знайшли маловідомі вірші Володимира Сосюри

Дві поезії радянського поета Володимира Сосюри, які раніше не були відомі широкому загалу читачів, знайшов директор літературного музею Хмельницького Василь Горбатюк, 51 рік.

— Це сталося півроку тому, — розповів він "ГПУ" по телефону. — Я часто їжджу до бібліотек різних інститутів. Там є багато матеріалів про українських письменників. Того разу поїхав до книгосховища Кам"янець-Подільського університету. У старих підшивках шукав ранні фейлетони Остапа Вишні. І у газеті "Селянська громада" від 3 серпня 1919 року натрапив на вірш "Останній бій" із восьми строф. Там були рядки: "Я знаю, розцвітуть чудових чар надії, душею спалахне і старець, і боєць". А під віршем підпис: "козак гайдамацького полку В. Сюсюра". У той період український поет саме так підписувався. Тому немає сумнівів, що то його вірш.

Горбатюк почав гортати підшивку далі. І в газеті Української Народної армії "Український козак" від 1 липня 1919 року знайшов ще одну поезію Сосюри на шість строф, без назви:

"Плаче місяць в травах, дощ хатини мочить.

Стогне вітер в ставнях, криші розгорта.

І в сльозах кривавих думи мої й ночі.

І в сльозах кривавих мрія золота".

— Цей вірш Володимир Сосюра написав у селі Коржівці Деражнянського району Хмельницької області, — упевнений Горбатюк. — Під час громадянської війни поет у лавах Української Народної армії бився проти денікінців неподалік того села.

Володимир Сосюра народився на Донбасі 1898 року. Коли йому було 17, почав писати. Видав 80 збірок. 1948-го письменник отримав Сталінську премію за збірку "Щоб сади шуміли". 1951 року його звинуватили в буржуазному націоналізмі за поезію "Любіть Україну". Помер Сосюра від гіпертонії 1965-го.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли маловідомі вірші Володимира Сосюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути