пʼятниця, 29 серпня 2008 16:07

Василь Кожелянко переписав українську історію

 

Нестерпно важко писати про Василя Кожелянка в минулому часі: "опублікував", "писав", "жив"… Але факт безжальний: 22 серпня не стало одного з найсміливіших українських письменників, який у своїх романах наважився переписати українську історію в дусі "українського реваншу". Василевий сатиричний роман "Дефіляда в Москві" (1997) був справжнім ударом для пострадянської свідомості, запропонувавши альтернативу реальним подіям. Українці разом із союзниками беруть участь у параді на Красній площі… Це був справжній шок і для лівих, і для правих.

Однак Кожелянко переінакшував історію не для того, щоб когось вразити або образити. Гадаю, головною метою його творів було несамовите бажання зародити в українцях надію на свій шлях. Його романи мають потужний заряд переосмислення і виходять поза межі усталених схем, будучи простором для віртуальної альтернативи. Там, на відміну від реальної історії, українці здебільшого перемагають, а не переможені. Легкі, іронічні тексти демонструють українські комплекси, оголюють істину, яка немовби зависає між рядків: українцям не можна сподіватися на когось іншого, крім самих себе.



Про  Василя Кожелянка

Сьогодні вже соромно бодай не читати його творів. У кожному разі, ті, хто не читав "Дефіляду", стараються приховувати цей ганебний факт від уваги прогресивної української громадськості. А потай дістають заповітну книгу й замикаються з нею в якійсь комірчині. Певен, що години, віддані Кожелянкові, будуть незгіршими у їхньому житті

Олег Сидор-Гібелинда, мистецтвознавець, критик

Письменник і журналіст Василь Кожелянко народився 1 січня 1957 року в селі Кам"яна під Чернівцями. Закінчив Чернівецький державний університет ім. Юрія Федьковича. Працював журналістом у чернівецькій пресі. Дебютував у літературі як поет. Згодом перейшов у прозовий формат, створивши низку альтернативних історій: "Дефіляда в Москві" (1997), "Конотоп" (1998), "Людинець" (1998), "ЛжеNostradamus" (1999), "Котигорошко" (2000), "Тероріум" (2001), "Срібний павук", "Третє поле" (2007). Видав також збірку новел "Логіка речей". У співавторстві з Володимиром Сердюком написав п"єси "Пластиліновий метал", "Солдатське щастя", "Гільйотина", "Лізикава", "Казка діда Зигмунда". Помер 22 серпня 2008 року у власній хаті. Похований у День Незалежності України в рідному селі Кам"яна.

Зараз ви читаєте новину «Василь Кожелянко переписав українську історію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути