Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 19:07

Валерій Шевчук видав книгу про Сковороду

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Письменник Валерій Шевчук із директором видавництва  ”Пульсари” Ларисою Копань у Національній філармонії на презентації книги ”Пізнаний і непізнаний Сфінкс. Григорій Сковорода сучасними очима”
Письменник Валерій Шевчук із директором видавництва ”Пульсари” Ларисою Копань у Національній філармонії на презентації книги ”Пізнаний і непізнаний Сфінкс. Григорій Сковорода сучасними очима”

23 травня у столичній філармонії письменник 68-річний Валерій Шевчук презентував свою книгу "Пізнаний і непізнаний Сфінкс. Григорій Сковорода сучасними очима". Торік у грудні відзначали 285-річчя від дня народження мандрівного філософа.

— Мене питають, чи не запізно вийшла книга, — каже Шевчук. — Я займаюся Сковородою з 18 років. Він сам не знав року свого народження: чи то 1722-й, чи 1723-й. Зате пам"ятав дату і навіть час, коли з"явився на світ.

— Валерій Шевчук працює з фактами до педантизму, — говорить 72-річний поет Борис Олійник. — Сковорода в нього — високоосвічена людина, яка знає багато мов. Точка зору Сковороди на світ дуже перегукувалася з буддизмом.

Шевчук критикує поему-симфонію про Сковороду Павла Тичини.

— Тичина описав блаженного старця, що блукав дорогами та грав на сопілочці. А Сковорода грав на флейті, виробленій у Сицилії. Благенький музикант, проте був у чині уставника царської придворної капели, — каже. — Ще більший міф, що Григорій Савич — російський філософ. Він не любив усього російського, Московію називав "кімерійською тьмою".

Поет 71-річний Іван Драч спізнюється на презентацію. Мокрий від дощу сідає на крайнє місце в середині залу. Згодом підходить до Валерія Шевчука.

— О, тебе вже й не обнімеш, — жартує Шевчук, плескаючи Драча по животу.

Книга "Пізнаний і непізнаний Сфінкс. Григорій Сковорода сучасними очима" на 521 сторінок вийшла накладом у тисячу примірників у київському видавництві "Пульсари". Спонсорував видання фонд Леоніда Кучми "Україна".

Зараз ви читаєте новину «Валерій Шевчук видав книгу про Сковороду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути