вівторок, 25 липня 2017 07:50

Валентин Васянович зняв фільм без сценарію

Валентин Васянович зняв фільм без сценарію
Валентин Васянович зняв фільм без сценарію Фото: УНН

— Думав, що героя треба вбити. Але за ніч вирішив цього не робити, — каже режисер, 46-річний Валентин Васянович. На Одеському кінофестивалі його стрічка "Рівень чорного" отримала приз за "Найкращий український повнометражний фільм" від Міжнародної федерації кінопреси.

Рівень чорного — це технічний термін налаштування фотоапарата. Від нього залежить, буде зображення чорним, сірим або світлим.

За сюжетом, 50-річного весільного фотографа кидає дівчина. Згодом помирають його кіт і батько. Чоловік вирішує зайнятися альпінізмом. Головного героя зіграв київський фотограф Костянтин Мохнач.

— Кіт був старий. До кінця зйомок не дожив. У ветеринара знімався вже дублер. Я нічого не придумував, — продовжує Валентин Васянович. — Фільмував окремі сцени. Про що роблю кіно, зрозумів уже, коли готова була половина стрічки. Це — експе­римент. Я хотів зняти фільм без сценарію і державного фінансування. Бюджет — 10 тисяч доларів. Робота тривала півтора року. Спершу вивчав персонажа, знімав його на відео. Документальні кадри потім відтворював з тими самими людьми в кадрі. Відмовився від слів. Костя Мохнач дуже природний перед камерою, але не є професійним актором. Мені було б важко отримати від нього такі ж чудові діалоги. А кіно — це перш за все, зображення.

— На знімальному майданчику без сценарію —це як приходити в школу без домашнього завдання, бо його й не задавали. Суцільне свято. Знімаєш кіно в чудовій компанії, потім ідеш з ними обідати, травити байки. А вони тебе ще й додому підвозять, — жартує акторка 28-річна Катерина Молчанова. Зіграла кохану героя.

— Наш "Рівень чорного" найкращий конкурсний фільм Одеського кінофестивалю, — каже арт-критик Юрій Володарський, 52 роки. — Камерний, простий, зроблений з великим смаком. Це фільм про самотність, відчуження і внутрішню порожнечу.

В український прокат стрічка "Рівень чорного" вийде 31 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Васянович зняв фільм без сценарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути