Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2022 00:15

"У Києві не бачила таких переляканих очей, які зустріла в Європі"

Автор: detector.media
  Режисерка Марина Ер Горбач (крайня праворуч) керує на знімальному майданчику фільму про російську агресію ”Клондайк”
Режисерка Марина Ер Горбач (крайня праворуч) керує на знімальному майданчику фільму про російську агресію ”Клондайк”

Іноземці усвідомили, що війна може докотитися і до них

— Україна отримала неймовірно крутий імідж прогресивної, розвинутої країни. Яка у стані війни може емоційно і творчо спілкуватися зі світом, — каже українська режисерка Марина ЕР ГОРБАЧ, 40 років.

Її драма "Клондайк" отримала приз глядацьких симпатій програми "Панорама" 72-го Берлінського кінофестивалю.

Дія фільму розгортається в продовж трьох днів у селі Грабове Горлівського району Донецької області. 17 липня 2014 року біля цього населеного пункту російські військові збили літак малайзійської авіакомпанії. Місцеві жителі Ірка й Толік очікують народження першої дитини. Уламки збитого боїнга падають неподалік їхнього будинку. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні люди, за сюжетом.

В інтерв'ю західним ЗМІ Марина Ер Горбач напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну озвучувала думку українського таксиста: "У Європі ж немає війни, тому що вона в нас".

— Класний досвід комунікації із західною пресою, — продовжує режисера. — Для розуміння, в якому вона контексті. Інтерв'ю для британців, наприклад, було не про кіно. Їх цікавили наші думки, як почуваємося. І все одно журналіст торочив: "А що треба зробити, щоб досягнути спокою?" Ми йому: "Не потрібен спокій, бо це не вирішить проблеми. Путіна треба зупинити. Навіть якщо для цього доведеться діяти радикально".

У Києві не бачила таких переляканих очей, які зустріла в Європі. Їм навіть страшніше, ніж українцям. Бо не розуміють, що на них може чекати. Але усвідомлюють, що й до них може докотитися війна. Ніхто з рейсу MH17 не збирався помирати, пролітаючи над Україною.

Деякі журналісти питали українських кінематографістів, чому в фільмі не звучить голос іншої сторони.

— Це не було метою — давати у фільмі голос окупантам, — додає Ер Горбач. — Мені насамперед треба було самій висловитися. Тому що це авторське кіно. Я не уявляю, як я своїм голосом озвучувала б іншу сторону. Якби ж російська опозиція справді щось говорила, тоді ще можна якось брати до уваги такий обсяг історії. Але коли ми цього зовсім не спостерігаємо, то звідки ж брати ці ноти? Коли ми робили кіно 2020-го, думали: доки випустимо за кілька років, дай Боже, все закінчиться. І це просто буде нагадування, жест нашої пам'яті. Хотілося вірити в те, що це буде кіно про минуле. І до майбутнього не матиме жодного стосунку. Але війна триває вісім років. І коли ми показуємо "Клондайк" на міжнародних фестивалях, кажемо: "Друзі, це 2014 рік, але 2022-го в Україні відбувається те саме.

У "Клондайку знялися Оксана Черкашина, Олег Щербина, Сергій Шадрін. Останній — непрофесійний актор, помер незадовго до прем'єри.

— Як для людини, яка зіграла першу головну роль, він зробив круту роботу. У майбутньому мені би хотілося своїми вмінням і досвідом поділитися ще з кимось із тих акторів, які, можливо, вже знімаються, але не мають професійної освіти.

Хочу створити таке місце, в якому навчатиму початківців.

У січні Марину Ер Горбач назвали найкращим режисером міжнародного конкурсу американського фестивалю незалежного кіно "Санденс".

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"У Києві не бачила таких переляканих очей, які зустріла в Європі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути