четвер, 27 лютого 2020 07:40

"Співають, як сільські бабусі"

Автор: УНІАН
  Вокалістка гурту Gо-A Катерина Павленко (ліворуч) із 2017 року працює керівницею хору ветеранів міста Березань на Київщині
Вокалістка гурту Gо-A Катерина Павленко (ліворуч) із 2017 року працює керівницею хору ветеранів міста Березань на Київщині

Гурт Gо-A ("Ґоу-ей". — ГПУ) представлятиме Україну на пісенному конкурсі Євробачення-2020 у Роттердамі, Нідерланди. 22 лютого із піснею "Соловей" перемогли у фіналі національного відбору. Отримали найвищий бал від професійного журі й телеглядачів. Поєднують у творчості український автентичний вокал, танцювальні електронні біти, барабани, електрогітари.

Вокалістка гурту 32-річна Катерина Павленко народилася в Ніжині Чернігівської області. 2009-го закінчила місцеве училище культури й мистецтв імені Марії Заньковецької. Має диплом диригента народного хору. У столичному університеті культури й мистецтв вивчала фольклор Лівобережної Київщини та Чорнобильського Полісся. З 2017-го керує хором ветеранів у місті Березань Київської області. Колектив отримав звання народного.

Гурт Gо-A заснував киянин Тарас Шевченко, грає на багатьох інструментах. Також у його складі сопілкар Ігор Діденчук із Луцька та гітарист Іван Григоряк із Буковини.

— Сказати, що це несподіваний результат — не сказати нічого. У нацвідборі переміг гурт, невідомий широкій публіці. На цих артистів мало хто ставив і в півфіналі, не кажучи про фінал, — каже журналіст 27-річний Філ Пухарєв. — Gо-A сформувався вісім років тому. Музиканти встигли об'їздити фольклорні фестивалі багатьох країн Європи, хоч і випустили лише один альбом. Вони — одні з найдосвідченіших учасників нацвідбору. Вміють триматися на сцені. І цим підкорили журі й глядачів.

Гурт міксує народні мотиви й електроніку. Якщо вибагливі меломани від такої музики морщать носи, масовому слухачу цей сплав старого й нового видається зрозумілим саме в форматі "Євробачення". Важливо, що пісня "Соловей" звучить українською.

Схоже, наша публіка втомилася від англомовних номерів на конкурсі. Хоче, щоб представники України в Роттердамі несли своє-справжнє. Вокал Катерини Павленко відтворює український народний спів у класичному вигляді — так, як це роблять бабці в селі.

— Відбір пройшов чесно, за прозорими правилами. Переможця обрала фахова комісія та українці. Хоч я не розумію, як гурт Gо-A виступить на конкурсі. На мій погляд, така музика нецікава для європейців, — каже продюсер 58-річний Ігор Кондратюк. — Сподіваюсь, я помиляюся і наші вийдуть у фінал. Можуть добре підготуватися і зробити зі свого номера диво. Це вони показали у фіналі нацвідбору. За тиждень до того їхній виступ був не такий яскравий.

Букмекери скептично сприйняли шанси українських учасників на перемогу в Нідерландах. Поставили Gо-A в кінці другого десятка рейтингу учасників Євробачення. Найлегше їм було б спрогнозувати долю іншого учасника нацвідбору — Девіда Аксельрода. Його композиція була типова, зрозуміла, хоч для когось — банальна балада для пісенного конкурсу. Всі решта — кіт у мішку.

Перший півфінал Євробачення за участі України пройде 12 травня. Фінал конкурсу відбудеться 16 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Співають, як сільські бабусі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути