середа, 16 липня 2008 16:11

Сім художників в ідеальному віці виставили нові роботи

Виставку "Ідеальний вік" відкрили у столичній галереї "Колекція" на вул. Паньківській, 8. Присвятили її щорічному фестивалю "Блумсдей", який влаштовують у пам"ять ірландського письменника Джеймса Джойса. По одній новій роботі представили сім українських художників: Олександр Гнилицький, Максим Мамсіков, Микола Маценко, Арсен Савадов, Олег Тістол, Ілля Чічкан та Олександр Ройтбурд.

— Джойс створив свого ідеального героя Леопольда Блума в його ідеальному віці. Кожен з учасників проекту також увійшов або вже перебуває в ньому. А це і розквіт сил, і водночас підведення підсумків, — пояснює директор галереї "Колекція" Дарина Жолдак.

41-річний Ілля Чічкан у чорному піджаку, темних джинсах і білих кедах стоїть біля автопортрета "Ідеальний вік". Каже, що намалював себе вперше.

— Хочу, щоб усі пам"ятали, як я виглядав у 40, — киває на зображеного на картині усміхненого чоловіка в рожевій сорочці та чорних окулярах. — Думаю, у мене зараз ідеальний вік. Але чому так думаю — не знаю. Запитаєте років через 20.

У лівій частині галереї біля своєї картини "Бар у Фолі-Бержер" із товаришами спілкується 47-річний Олександр Ройтбурд. Цікавлюся, як назву його полотна можна поєднати із проектом "Ідеальний вік". На картині двоє чоловіків дивляться вгору. Між ними під правим кутом — єврейський семисвічник, під лівим — китайська ваза.

— Та ніяк, — відповідає. — Просто мені подобається ця назва. Так же називається картина Мане, яку ще в дитинстві побачив у книжці одного мистецтвознавця. Був у мене такий період, коли називав свої роботи просто: портрет, пейзаж, натюрморт. А потім мені це набридло і почав називати їх: "Лунная ночь на Днепре", "Девушка с березами", — перераховує. — А якщо ближче до проекту, то ідеальний вік для мене — це теперішній мій вік. От подивіться, як гарно виглядаю.

48-річний Микола Маценко також не сумнівається, що перебуває саме в ідеальному віці. На його картині "Культура праці" у великому відрі — лопати, вила, сокири й харчові продукти.

— Нарешті для цих шматків, що валялися по усьому столу — помідори, м"ясо, часники й інші цибулинки я знайшов шампур, на який усе це можна нанизувати, — каже. — Уже не думаю перед білим полотном, що зобразити. Лиш встигаєш полотна підносити-відносити.

Виставка "Ідеальний вік" в галереї "Колекція" триватиме до 1 вересня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Сім художників в ідеальному віці виставили нові роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути