четвер, 26 липня 2007 17:56

Саундпродюсер Вітні Х"юстон і Джорджа Майкла працює з Гайтаною

Автор: фото: Олександр БУРКОВСЬКИЙ
  Саундпродюсер Майкл Нарада Уолден  познайомився з українською співачкою Гайтаною два роки тому в київському клубі ”44”
Саундпродюсер Майкл Нарада Уолден познайомився з українською співачкою Гайтаною два роки тому в київському клубі ”44”

До Києва прилетів 55-річний американський саундпродюсер Майкл Нарада  Уолден. Він має американські музичні премії "Ґреммі" за пісні до фільмів "Охоронець" та "9 1/2 тижнів". Майкл — власник студії звукозапису "Тарпан" у Сан-Франциско. Там записують пісні Вітні Х"юстон, Мерайя Кері та Джордж Майкл.

Уолден приїхав до співачки Гайтани. Познайомилися вони два роки тому на вечірці в київському клубі "44". Гайтана співала, а Майкл сів за барабанну установку. Почав підігравати їй, і вигукнув: "Це найкраща співачка України!". Вони довго листувалися через Інтернет. Врешті написали пісню "Музика врятує світ". Презентували її минулого тижня у київській студії звукозапису "Лемма". Довго цілувалися у щічки перед журналістами.

Коли Вітні Х"юстон заходить до кімнати, я це відчуваю

Майкл каже, що Гайтана схожа на янгола. У серпні вона поїде записувати пісні на його студії. А потім вирушить у концертний тур Україною.

Часто сперечаєтеся з артистами, які у вас записуються? — питаю в американця.

— Мерайя Кері іноді дуже прискіплива, — відповідає англійською. — Вона прослуховувала кожен уривок запису, коли ми писали альбоми "Кращі хіти Мерайї Кері" і "Музична скриня. Емоції. Мерайя Кері". У нас постійно якісь невеликі проблеми, — додає після паузи. — Джорджа Майкла люблю. Але він теж часто прискіпується. На першому записі взагалі просив переписати кілька пісень. Кажу: "Ніяких повторних записів, працюємо далі". А Майкл обурився: "Ти кажеш, що мені робити?". Я тільки руками розвів: "Це моя робота — казати інколи "ні", — сміється. — Надзвичайний Карлос Сантана. Він завжди хоче додаткового звучання, тому на записах пісень ми вішаємо на стіни додаткові мікрофони.

Як працювати з Вітні Х"юстон?

— Як може в такому тендітному тілі жити такий могутній голос? Вона, як спринтер, задіює усі м"язи. Вона геній. Коли заходить до кімнати, я це відчуваю. Її матір Кайсі Х"юстон теж геніальна співачка. Її пісні я записав для свого альбому 1976 року. Кайсі співала на моїй студії, а Вітні стояла в кутку і спостерігала. Я гадки не мав, що то буде наступна велика зірка.

Які вимоги ставите до музикантів, що записуються на вашій студії?

— Найкраще, коли вони приходять раніше. Коли аж збуджені від власної музики. Для запису необхідна енергія. Мені подобається літній час, усюди якісь вібрації віщують щось хороше. Чудово, коли людина підготовлена. Найкраща в цьому плані Арета Франклін, — каже про американську соул-співачку. — Колись я прийшов до студії, щоб змінити її лірику. І вона пам"ятала всі тексти дослівно.

Ви починали як барабанщик у "Махавішну Оркестра" 1974-го. Ще співпрацюєте з Джоном МакЛафліном? — цікавлюся про британського гітариста, який одним із перших заграв джаз-рок.

— Хочемо наступного року створити пісню "Скажений гітарист" до американського фільму "Гітарист". Переграємо композицію "Вогонь" Джиммі Хендрикса. З нами ще виступатиме легендарний фанковий гітарист Хайрам Булок. Він працював зі Стінґом, Барбарою Стрейзанд та Едді Мерфі.

Секрет комерційного успіху співака в Європі?

— Душа виконавця. Це має бути вибух. Тоді й на концертах такого виконавця будуть підспівувати, і на радіо така пісня запам"ятається.

Які ваші улюблені виконавці?


— Стіві Вандер, Рей Чарльз, Лора Ніроу, Мері Джей, Бейонсі, особливо її пісня "Божевільна у коханні". Цікава Ріанна, кліп якої зараз крутять по українському телебаченню.

1952, 23 квітня — Майкл Уолден народився в американському місті Каламазу
1970 — ім"я Нарада музикантові дає індійський філософ Шрі Чинмой
1970–1972 — навчається у Західному університеті Мічигану
1979 — одружився з власницею магазину здорової їжі Лізою Коулз
1985 — засновує студію звукозапису "Tарпан"
1993 — американська музична премія "Ґреммі" за пісню до фільму "Охоронець" з Вітні Х"юстон у головній ролі
2007 — альбом "The More I Love My Life"

Зараз ви читаєте новину «Саундпродюсер Вітні Х"юстон і Джорджа Майкла працює з Гайтаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути