середа, 30 січня 2008 17:03

Роман Ширман зняв музичну казку

54-річний режисер Роман Ширман закінчив роботу над музичним фільмом "Прикольна казка". Це спільний українсько-естонський проект. Прем"єра відбудеться в лютому.

— На вісімдесят відсотків це український фільм. Ідея співпрацювати з естонцями виникла вже в процесі створення стрічки, — розповідає Ширман. — Нам потрібні були замки, підземелля, що відтворювали б атмосферу середньовічної казки. В Україні ми цього не знайшли, натомість в Естонії таких місць вдосталь.

Зйомки почалися влітку 2006-го. В Україні знімали початок і кінець "Прикольної казки". Решту фільмували в Таллінні, Раквере й на острові Сааремаа.

Сценарій казки написала естонка Віолетта Ґатті. Це історія кохання принцеси та короля-музиканта з ворогуючих королівств. Короля грає директор київського театру "Дах" Владислав Троїцький. Принцессу — Олена Алімова. Вона нещодавно закінчила Київський інститут кіно за спеціальністю "режисура". Навчалася у Романа Ширмана. Роль злої королеви виконала естонська акторка Мерле Пальмісте.

— Перед зйомками вона обіцяла, що опанує українську й говоритиме лише з легким акцентом, — говорить режисер. — Мерле дуже старалася, але нічого не вийшло. За весь час вивчила лише одну фразу "Йди геть!", що часто вживає її героїня. Тому злу королеву озвучували. В одному з епізодів грав естонський хлопчик. Мав лише одну фразу українською, з трьох слів. Він дуже довго її вчив. Естонцям важко дається наша мова.

За сюжетом, король — прихильник гурту "Океан Ельзи". Тому музику до фільму писав клавішник групи Мілош Єлич, 27 років.

— Коли створював музику до казки, ставив свого півторарічного сина Луку поряд і дивився на його реакцію, — ділиться він. — Якщо малому подобалося, він клацав пальцями чи плескав у долоні.

Бюджет фільму — $5 млн. Половину заплатили естонці, половину — Міністерство культури України. Робота над стрічкою затягнулася через те, що Мінкульт довго не давав обіцяних коштів.

— Казка розрахована на підлітків і дорослих, — додає Роман Ширман. — Як фільм "Один удома" або "Попелюшка" чи мультик "Родина Адамсів".

Зараз ви читаєте новину «Роман Ширман зняв музичну казку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути