вівторок, 13 листопада 2007 17:50

Оперету "Містер Ікс" поставили українською

Прем"єра спектаклю "Містер Ікс" відбулася в неділю в Київському театрі оперети. Виставу приурочили до 125-річчя від дня народження угорського композитора Імре Кальмана.

Квитки коштують від 20 грн. Глядачів закликають циркачі на ходулях. Перехожі не зупиняються, бо йде сильний сніг. У фойє роздають маски.

У виставі багата молода вдова закохується в циркача, який приховує обличчя під маскою. Містер Ікс — незнатного роду. Це заважає їхньому шлюбові.

Постановку здійснив 37-річний Богдан Струтинський — художній керівник театру оперети з 2003 року.

— Це моя перша робота в жанрі оперети, — розповідає режисер. — Актори звикли стояти і співати. А я вимагаю від них рухатися на сцені.

У київській опереті "Містера Ікс" ставлять учетверте. Раніше вистава йшла російською мовою. Тепер театр перейшов на українську.

У деяких сценах забагато деталей

— Перекладали лібрето з київським поетом Олександром Вратарьовим, — пояснює Струтинський. — Уперше арію Містера Ікс виконали українською у Львові. Там це дуже добре сприйняли.

Виконавець ролі Містера Ікс Сергій Авдєєв згадує радянський фільм "Містер Ікс" 1958 року. У ньому грав естонець Георг Отс.

— Завжди, коли ставлять "Принцесу цирку", запитують: "А хто гратиме Отса?", — усміхається Авдєєв. — Я сподіваюся зіграти не гірше.

Актори кажуть, що режисер осучаснив виставу.

— Він змушує нас бігати по сцені, — говорить Тамара Тимошко-Горюшко, 65 років. — Ви бачили "Танці на льоду"? Вони ж танцюють, а потім говорити не можуть. Струтинський вимагає від нас такої самої динаміки.

— Вистава якісна, — каже студентка університету імені Карпенка-Карого Ганна Іваненко, 26 років. — Гарні яскраві костюми. Сподобалася Тамара Тимошко-Горюшко в комічній ролі власниці ресторану Кароліни. Але в деяких сценах забагато деталей. Режисер хотів зробити масштабну постановку, а вийшла помпезна.

Зараз ви читаєте новину «Оперету "Містер Ікс" поставили українською ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути