вівторок, 17 липня 2018 07:50

Одеський кінофестиваль відкрили українським фільмом

Автор: kanalukraina.tv
  Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко на урочисте відкриття в Оперному театрі одягла брюки й блузку з довгим шлейфом, який підтримували четверо помічників
Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко на урочисте відкриття в Оперному театрі одягла брюки й блузку з довгим шлейфом, який підтримували четверо помічників

"Якщо нам судилося стати цвяхами в кришку труни тирана, то я хотів би бути таким. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться", — цими словами українського режисера Олега Сенцова відкрився Одеський міжнародний кінофестиваль.

Цитату вивели на екран в Оперному театрі. 13 липня тут відбулось урочисте відкриття заходу. Цього дня Олегу Сенцову виповнилося 42 роки. Він продовжує голодувати у в'язниці міста Лабитнангі Тюменської області РФ. Вимагає звільнення всіх українських політв'язнів у Росії.

На всіх показах фестивалю для Олега Сенцова зарезервоване місце.

Кінофестиваль відкрили картиною "Жінка на війні" ісландського режисера Бенедикта Ерлінссона. У центрі сюжету — 50-річна директорка хору Халла. Їй приходить лист-дозвіл на удочеріння дівчинки з Донбасу.

— Уперше Одеський фестиваль починає вітчизняна стрічка, — каже генпродюсер заходу Юлія Сінькевич, 34 роки. — "Жінка на війні" — спільний продукт Ісландії, Франції та України. Це легкий і приємний для перегляду фільм. У картині гармонійно поєднуються український фольклор та ісландський авангардний джаз.

У конкурсних програмах візьмуть участь 108 фільмів із 19 країн.

— Одеський — один із двох найбільших українських кінофестивалів, — каже кінокритик 30-річний Антон Філатов. — Показує, що чекати від кіно найближчі півроку. Уперше демонструє публіці прем'єри, які з'являться в прокаті незабаром. Знайомить із готовими фільмами й тими, над якими ще працюють.

Україну на фестивалі представлять 49 стрічок.

— Фільм Тоні Ноябрьової "Герой мого часу" та стрічка Марисі Нікітюк "Коли падають дерева" представляють протилежні погляди на українську реальність, — продовжує Філатов. — Обидва вийдуть у прокат 20 вересня.

В Одесі є традиція показувати переможців світових кінофестивалів. Іншої можливості побачити ці фільми в нашого глядача може й не бути. Вже відбувся показ картини "Магазинні злодюжки" японського режисера Хірокадзу Коре-Еди, яка цьогоріч перемогла в Каннах. Вона викликала шалену дискусію серед глядачів.

9-й Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «Одеський кінофестиваль відкрили українським фільмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути