понеділок, 22 лютого 2010 17:35

Лесь Подерв"янський виставив дев"ять картин

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Художник Лесь Подерв’янський показує відвідувачам столичної галереї ”Колекція” свої роботи. Праворуч — директор харківського видавництва ”Фоліо” Олександр Красовицький. У ньому  друкують літературні твори Подерв’янського
Художник Лесь Подерв’янський показує відвідувачам столичної галереї ”Колекція” свої роботи. Праворуч — директор харківського видавництва ”Фоліо” Олександр Красовицький. У ньому друкують літературні твори Подерв’янського

До 10 березня в столичній галереї "Колекція" триває виставка "Герої" художника й письменника Леся Подерв"янського, 57 років. Показують дев"ять його полотен.

— Мене часто запитують, що я хотів сказати своїми роботами, — каже, не випускаючи з рук келих шампанського. — Щоб не пояснювати, я детально описав, що відбувається на кожному полотні, і повісив поруч.

Художник 59-річний Петро Гончар розглядає виставку, склавши руки за спиною. Каже, сподобалася картина "Солдат і відьма". Полотно має сіре тло. Крізь нього прозирають контури персонажів, між якими лежать карти.

— Намагаюся не розгадувати художніх робіт, як ребус. Але коли прочитав пояснення автора, зрозумів його задум. "Відьма-гадалка нагадала солдатові смерть. Сум огортає обох, відьму — тому що бреше, солдата — тому що не вірить".

На колінах письменника 62-річного Богдана Жолдака бавляться двоє дівчат.

— Попросили за онуками пригледіти, — пояснює.

Його донька — директор галереї.

— Лесь більше відомий як автор гротескових п"єс, написаних народною мовою без купюр, — говорить Богдан Жолдак. — Із дитинства він готувався стати ентомологом — дослідником комах. Усі його літературні персонажі трохи схожі на комах, потворних і дивовижних. Живопис теж нагадує крила метеликів.

Виставку Лесь Подерв"янський готував майже рік. Найстаріша картина — "Солдат і відьма" — написана 2001-го, зберігається у приватній колекції. Роботи "Вісім перетворень", "Рожева курява 2", "Ніч конкістадорів", "Племінник" художник створив торік.

Вісім полотен продаються. Їхня вартість від $10 тис. Із 11 березня виставку показуватимуть в одеській галереї NTART.

Зараз ви читаєте новину «Лесь Подерв"янський виставив дев"ять картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути