Ексклюзиви
середа, 25 червня 2008 16:20

Козаків Мамаїв видали в одній книжці

91 зображення козака Мамая увійшло до першої книги однойменного проекту, який започаткувало видавництво "Родовід". Картина "Козак Мамай" висіла на стінах міщанських і козацьких світлиць, її зображували на скринях, кубках і чарках, дверях і навіть вуликах. На ній намальовано запорожця, що сидить, підібгавши ноги, і грає на бандурі.

— Ця народна картина фактично була оберегом, — говорить мистецтвознавець 48-річний Станіслав Бушак, який написав вступну розвідку. — Вона — не ікона, тут немає релігійного змісту. Але фактично картини з козаком Мамаєм прирівнювали до ікон із мотивом святого воїна. Найбільша цінність цього тому — атрибуція картин, прив"язка їх до конкретних музеїв, датування, наскільки це можливо.

— Такого воїна-музиканта-філософа, як український козак Мамай, немає в жодного іншого народу, — наголошує міністр культури Василь Вовкун, 51 рік, на презентації альбому, що відбулася у столичному Українському домі.

Наступний том проекту планують присвятити образу козака Мамая у творах професійних художників. Зокрема, Тараса Шевченка, Іллі Рєпіна, Давида Бурлюка, Георгія Нарбута.

— Нові картини з козаком Мамаєм можна ще знайти на Кубані, — додає Станіслав Бушак. — Там живуть нащадки козаків. У них цей образ був надзвичайно популярним.

Видання має 303 сторінки. Коштує 300 грн.

Зараз ви читаєте новину «Козаків Мамаїв видали в одній книжці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути