пʼятниця, 29 листопада 2019 00:45

Голодомор змінив майбутнє України

Автор: NV.UA
  Англійський актор Джеймс Нортон (праворуч) у фільмі "Ціна правди" грає валлійського журналіста Ґарета Джонса, який 1933 року приїхав у Радянський Союз. Розслідував злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Запитує селянина, куди солдати забирають зерно
Англійський актор Джеймс Нортон (праворуч) у фільмі "Ціна правди" грає валлійського журналіста Ґарета Джонса, який 1933 року приїхав у Радянський Союз. Розслідував злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Запитує селянина, куди солдати забирають зерно

Історична драма про Голодомор 1932–1933 років "Ціна правди" з 28 листопада йде у прокаті. Картину спільно зняли Україна, Польща та Велика Британія.

Валлієць Ґарет Джонс приїжджає 1933 року в Москву, щоб взяти інтерв'ю у Сталіна. Хоче з'ясувати, звідки беруться гроші на економічний розвиток і нібито успішне виконання першого п'ятирічного плану. Журналіст має залишатися у столиці під наглядом агентів спецслужб — такі умови перебування в СРСР. Та Джонс таємно відвідує Україну. Стає свідком штучного голоду. Пише: "Пройшов через безліч сіл і 12 колгоспів. Скрізь чув плач: "У нас немає хліба. Ми помираємо". Готує статті про злочини сталінського режиму. Більшість представників західної преси в той час замовчували правду про трагедію українського народу. Писали, що СРСР — приклад для наслідування, а голод — вигадки.

Головну роль виконав англієць 34-річний Джеймс Нортон. Американець 48-річний Пітер Сарсгаард грає лауреата Пулітцерівської премії Волтера Дюранті. Живе в Москві, очолює місцеве бюро газети "Нью-Йорк Таймс" і заперечує Голодомор у матеріалах.

Фільм зняла польська режисерка, триразова номінантка на премію "Оскар" 70-річна Аґнєшка Голланд.

— Коли я отримала сценарій, першою думкою було: ні, тільки не ще один фільм про 1930-ті, — каже Голланд на прем'єрі в Києві. — Але історія захопила мене, зрозуміла, що повинна її розказати. Стрічка торкається питань, важливих не лише для України, а й для всього світу. Висвітлює комуністичні злочини, які фактично залишилися непокарані, а багатьма навіть забуті й пробачені.

Більшості світу події Голодомору в Україні невідомі. Невинні жертви злочинів комуністів — непочуті, так і не ввійшли у глобальну свідомість. Я вирішила використати мову кіно, щоб поділитися їхнім трагічним досвідом, максимально емоційно розказати про них.

Ґарет Джонс — молодий, хоробрий, дещо наївний, але мудрий журналіст. Промовляє не тільки про жахливі події та їхні політичні й ідеологічні причині, а й про масштабну зухвалу брехню, що панувала навколо. Ми не тільки проливаємо світло на світ неправди, пропаганди і фальшивих новин, що конструювався в СРСР, а й проводимо паралелі із сьогоденням. Інструменти викривлення реальності діють і зараз.

Також мене цікавить доля України. Вивчаю вашу історію і стежу за подіями сьогодні. Я приїхала до Києва одразу після Майдану на конференцію. Спілкувалася з багатьма очевидцями та учасниками Революції гідності, представниками опозиції, журналістами, науковцями. Зокрема, про Голодомор. Тоді я не була експертом із цього питання, хоча після роботи на фільмом — вже трохи є. Думаю, що Голодомор мав набагато більш глибинний і продовжений у часі ефект на Україну, ніж світ може уявити. Впливав ментально, демографічно, соціально, навіть фізіологічно на подальші покоління. Голодомор — це не лише два роки жахливого геноциду. Він повністю змінив майбутнє України.

Один із персонажів стрічки — редактор Ґарета Джонса у Вельсі — говорить, що культура існує для того, щоб люди відволікалися від важких подій, нагальних проблем. Деякі так вважають. Що роль культури — робити життя світлішим, кольоровішим і щасливішим. Це називається розвага. Це точно не та культура, якою займаюся я. Навіть робота над "Ціною правди" розлютила. Нагадала мені, що ми не можемо приймати брехню.

Зйомки фільму проходили 2018-го в Польщі, Шотландії та Україні — в Києві, Харкові, Чернігівській та Житомирській областях.

Зараз ви читаєте новину «Голодомор змінив майбутнє України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути