вівторок, 16 липня 2019 05:30

Досі вивчаємо історію України за сталінськими підручниками

Досі вивчаємо історію України за сталінськими підручниками
Історичний роман Володимира Єшкілєва "Унія" розповідає про гетьмана Івана Виговського і Гадяцький договір між Україною та Річчю Посполитою. Фото: folio.com.ua

— Роман "Унія" про гетьмана Івана Виговського — це прорив у поданні історичної науки в Україні, — каже письменник Сергій Грабар, 65 років. Ділиться враженнями від книжки 54-річного Володимира Єшкілєва. Роман "Унія" вийшов у харківському видавництві "Фоліо". Це перша частина трилогії "Прокляті гетьмани". Присвячена постатям української історії, про яких у радянський період замовчували, а за незалежності не перевідкрили.

Гетьман Війська Запорозького в 1657–1659 роках Іван Виговський народився в Овручі на Житомирщині 1608-го. Був представником православного шляхетського роду. 1650 року сформував і очолив козацький уряд — Генеральну військову канцелярію. Був обраний гетьманом після смерті Богдана Хмельницького. В умовах загрози війни з Московією 1658-го уклав Гадяцький договір із поляками. Згідно з ним, козацька Україна перетворювалася на Велике князівство Руське — третю рівноправну складову Речі Посполитої. Під час московсько-­української війни 1658–1659 років за допомоги кримського хана розбив військо ворога в Конотопській битві. Непопулярний союз із поляками ­позбавив Виговського підтримки більшої частини козацтва. Передав гетьманську булаву Юрієві Хмельницькому, який присягнув царю і погодився на врізання прав Війська Запорозького.

— У романі розглядають період, що у підручниках втискають у кілька абзаців, — про­довжує Сергій Грабар. — Єшкілєв подає героїв енциклопедично й водночас художньо. Книжка дає абсолютне перенесення в реалії XVII століття.

— Зараз ніби ніхто не забороняє досліджувати свою історію. А вона надалі залишається в канонах сталінського підручника 1947 року, — говорить Володимир Єшкілєв. — Минуле досі розглядаємо з радянських і народницьких позицій, що двигуном історії були якісь абстрактні народні маси. А вся надбудова — аристократія, шляхта, тогочасні інтелектуали — цінна тільки настільки, наскільки відображала прагнення цих мас.

Мій задум — розповісти про XVII століття не так, як у міфологізованих і стандартизованих підручниках.

Про Івана Виговського пересічному українцеві майже нічого невідомо. Був європейські освіченим, походив із давньої шляхетської козацької родини Київського воєводства, був другом видатних інтелектуалів того часу. Створив фактично адміністративний апарат — те, що є "функціоналом" держави. Був, здається, єдиним гетьманом-філософом. Він цікавіший за Хмельницького. Це ніби автоматично принижує роль головного персонажа української історії XVII століття.

Наступні дві частини трилогії "Прокляті гетьмани" будуть про Павла Тетерю та Петра Дорошенка.

У книгарнях роман "Унія" коштує 175 грн.

Зараз ви читаєте новину «Досі вивчаємо історію України за сталінськими підручниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути