понеділок, 07 липня 2008 17:20

Батурин заставлять скульптурами

Автор: фото: Віктор КОШМАЛ
  Скульптор Людмила Мисько зі Львова стоїть біля своєї композиції ”Плач за героєм Батурина” в селищі Седнів на Чернігівщині. Поруч із нею — чоловік Юрій і син Емануїл
Скульптор Людмила Мисько зі Львова стоїть біля своєї композиції ”Плач за героєм Батурина” в селищі Седнів на Чернігівщині. Поруч із нею — чоловік Юрій і син Емануїл

Міжнародний симпозіум скульпторів у селищі Седнів на Чернігівщині тривав понад місяць. На базі відпочинку Спілки художників 23 скульптори з України, США та Канади виготовляли кам"яні композиції до 300-річчя Батуринської трагедії. Восени 1708-го  військо царя Петра I вирізало всіх жителів тодішньої гетьманської столиці.

Скульптури стоять на подвір"ї бази відпочинку. Навколо них працюють митці з болгарками, шліфувальними машинками, деренчать відбійними молотками. У повітрі — біла курява.

Підходжу до єдиної жінки.

— Довго тягнули з оплатою нашого проживання й харчування, — скаржиться скульпторка Людмила Мисько, 37 років. — Керівництво бази щодня нагадувало, що за нас не заплатили. Було неприємно. Торік ми з чоловіком брали участь у подібному симпозіумі в Каневі. Президент був. І з грошима за проживання проблем не виникало.

Показує, як працюють болгаркою. Вилітає хмара пилу.

— Від куряви захищаємося респіраторами, — показує Людмила на легку одноразову маску. — Є й досконаліші, гумові. Але сьогодні спекотно, тому не вдягаю.

Людмила Мисько працює над композицією "Плач за героєм Батурина". Вона поділена на три частини: мати, сестра й кохана оплакують убитого козака.

— Дві болгарки поламали на цьому інкерманському вапняку, — каже.

Поряд Людмилин чоловік Юрій шліфує закрутки.

— Називається "Бентежний дух гетьманства", — каже автор. — Бачите, козак зрісся з конем. Це наш український кентавр.

На велосипеді під"їжджає син Миськів, 8-річний Емануїл. Крутиться біля батьків, цюкає долотом по батьковій композиції. Хлопчик навчається в дитячій академії мистецтв.

Скульпторів гукають на обід. Чоловіки продувають компресором інструменти й прямують до їдальні.

— Годують смачно, — каже Людмила Мисько. — Завжди на виїзді домовляємося із селянами про козяче молоко. П"ємо, щоб виводити пил із легенів.

У жовтні скульптори з"їдуться до селища Батурин Бахмацького району. Слідкуватимуть за тим, як встановлюватимуть їхні роботи в музеї-заповіднику "Гетьманська столиця".

Зараз ви читаєте новину «Батурин заставлять скульптурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути