19 квітня святкують часниковий день. Батьківщиною цієї рослини вважають ущелини Тянь-Шаню та Паміру, які знаходяться в Центральній Азії. Місцеві жителі та Іранці швидко розпізнали не лише смакові, а й лікувальні властивості часнику. З нього виготовляли настоянки проти застуди та лікували рани.
Додавали в їжу та навіть застосовували, як оберіг від нечистої сили. Вважалося, що різкий аромат здатен відігнати злих духів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, щоб забути про втому
Поступово часник став розповсюджуватися по всьому світі. Десь його обожнювали, десь боялися - вважаючи проявом нечистого. Лише в 1858 році Луї Пастернак науково довів антибактеріальну дію часнику. Завдяки чому з нього почали робити медичні препарати протимікробної дії для знезараження ран, які стали в пригоді під час світових війн.
Цікаві факти про часник:
- Окультурення часнику почалося близько 5 тисяч років тому.
- З точки зору ботаніки він є родичем ріпчастої цибулі.
- Найбільше часнику споживається в Китаї, Кореї та Італії. У цих трьох країнах в середньому з'їдають близько 10 зубців часнику щодня.
- Часник небезпечний для кішок і собак, є занадто токсичним.
- В Стародавньому Римі в раціон воїнів включали часник. Вірили, що він не лише покращує здоров'я, але і додає хоробрості та мужності.
Біль у вухах припиняється, якщо застосувати проти нього натуральний продукт - зубець часнику. Якщо вкласти його до вуха, зупиняє біль та запобігає розвитку інфекції.
Коментарі