Ще в 1615 році англійський поет і письменник Gervase Markham, у своїй книзі для англійських домогосподарок, містять опис всіх зовнішніх і внутрішніх чеснот, якими повинна володіти жінка", розкриває секрети приготування чудового пирога зі сливами:
"Візьми кращі дамаські сливи, поклади їх у воду разом з цукром, корицею і розмарином, і якщо ти печеш хліб, то запечи їх у печі разом з хлібом" і далі продовжує описувати, як використовувати запечене пюре із слив в якості начинки для пирога.
За часів правління Тюдорів подібні пироги - з тонким тістом і великою кількістю начинки - були дуже популярні. Про це пише сайт "готуємо вдома" В той час якраз почали використовувати вершкове масло і яйця для бездріждьового тіста, що дозволяло зробити його більш розсипчастим. До цього, в середньовіччі, прісне тісто було неїстівним, його використовували тільки як контейнер для запікання фруктів або несолодких начинок.

Інгредієнти:
тісто
80 г пшеничного борошна цільнозернового
150-180 г білого пшеничного борошна
80 г цукру
100 мл води
40 мл олії
20 г крохмалю (краще кукурудзяного)
3 г розпушувача
щіпка солі
начинка
300-350 г чорносливу
1 ст. л. цукру
1 ч. л. лимонного соку
вода
Приготування:
Для начинки чорнослив замочити у воді на ніч.
Поставити на невеликий вогонь, додати цукор і лимонний сік, варити приблизно 30 хвилин. Подрібнити начинку блендером.
Для тіста розчинити цукор у теплій воді, додати сіль, олію і добре перемішати. Просіяти борошно з розпушувачем і крохмалем і змішати з рідкими інгредієнтами, борошно вводите поступово до отримання м'якого тіста. Прибрати тісто на 40 хвилин у холодильник.
Розкачати тісто до товщини 3-4 мм, викласти в круглу змащену форму, розподілити по формі, формуючи бортики. Надлишки тіста обрізати і знову розкачати їх, нарізати на смужки.
Заповнити основу з тіста начинкою, зверху викласти ґрати із смужок, прикріплюючи їх до бортикам пирога. Випікати при 180 градусах до легкого зарум'янювання.

Коментарі