




Фондан - страва французької кухні, це середнє між кексом і мафіном. Зовні із хрусткою скоринкою і рідкою начинкою всередині. Подають фондан з ванільним кремом, карамеллю, м'ятою або свіжими ягодами, кулькою морозива. Тоді можна посмакувати чудовим поєднанням гарячої шоколадної начинки і ніжної прохолоди морозива. Львів'янка Анастасія Тарасюк на приготування десерту витрачає всього півгодини.
"Готую перед самим приходом гостей, бо його подають теплим. Рецепт розрахований на чотири порції. Головне - використовувати якісні інгредієнти. Для приготування фондану потрібно 100 грам темного шоколаду, стільки ж вершкового масла, два яйця, жменя лісових горіхів, 4 столових ложки цукрової пудри, дві ложки борошна, ложку какао, чотири кульки ванільного морозива", - каже господиня.
Шоколад і вершкове масло господиня ставить на водяну баню на середній вогонь, доки масло і шоколад не розтопилося. Залишає охолонути. Відділяє білки від жовтків, збиває міксером у круту піну. Поступово додає жовтки, цукрову пудру, муку та какао. Шоколад повинен бути не гарячий, але теплий, щоб жовтки трохи заварилися. Розмішує лише шпателем, а не міксером. Окремо подрібнює лісові горіхи, додає у рідке тісто, змішує із охолодженим шоколадом. Масою наповнює змазані маслом силіконові глибокі формочки для випікання. Наповнювати потрібно не до самого верху - маса під час запікання підніметься.
Ставить фондан в розігріту духовку на 7-10 хвилин. Тістечка пропікаються від країв, а зверху утвориться шапочка. Коли на поверхні не буде сирої блискучої плівки - фондан готовий. Анастасія виймає його з духовки, дає трохи охолонути, дістає із форми. Подає фондан теплим, присипавши цукровою пудрою і з кулькою морозива.
Коментарі