Польська кухня різноманітна, ситна та апетитна. Найпопулярнішою із закусок є смалець, приготований з сала, цибулі та майорану. Крім цього місцеві з радістю їдять тартар і оселедець в сметані. Попри це переважають м'ясні страви, приготовані різноманітними способами, наприклад, мариновані в меду свинячі реберця, печеня по-мисливськи чи голонка в пиві.
У традиційній польській кухні є чимало екзотичних для іноземця складників. У жаркі дні на піку популярності холодні супи з полуниці, черешні, яблук і груш. Восени частують рідкими стравами з огірків і грибів. У сільських областях дотепер існують традиційні страви з круп, які міксують зі смаженою свининою чи птицею.
Країна славиться і десертами: пирогами, млинцями, лазанками, оладками. Крім цього, готують різноманітні киселі, фруктові салати, желе, муси, морозиво.
Фляки
Інгредієнти:
яловичий шлунок - 650 г,
супна яловичина без кістки - 250 г,
вода - 1,5 л,
борошно - 1 ст.л.,
масло вершкове - 10 г,
цибуля ріпчаста - 1 шт.,
морква - 1 шт.,
петрушка корінь - 1 шт.,
міль - 2 ч.л.,
лавровий лист - 1 шт.,
перець чорний - 8 шт.,
паприка - 1 ч.л.,
імбир сухий - дрібка,
мускат тертий - дрібка,
майоран - дрібка.
Приготування
Промити та очистити шлунок, нарізати тонким смужками. Подрібнити очищену цибулю та моркву. З'єднати м'ясо з овочами, додати лаврушку і чорний перець. Влити стільки води, щоб суп не був рідким. Варити до готовності яловичини, приблизно 2 год. Обсмажити на сковороді борошно. Додати столову ложку бульйону та змішати до однорідності, щоб не утворилося грудочок. Подрібнити кубиком м'ясо та закинути назад в суп. У кінці заправити суп засмажкою з борошна та спеціями.
Біґос
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове стало своїм: які іноземні страви прижилися в Україні за 30 років незалежності
Інгредієнти:
капуста свіжа - 800 г,
капуста квашена - 500 г,
свинячі ребра - 500-800 г,
грудинка свиняча копчена - 300 г,
цибуля ріпчаста - 200 г,
чорнослив без кісточок - 150-200 г,
томатна паста - 1 ст. л.,
вино червоне сухе або напівсухе - 200 г,
лавровий лист - 1 шт.,
сіль, перець чорний мелений - за смаком,
цукор - 2 ч. л.
Приготування
Свинячі ребра нарізати порційними шматками. Обсмажити до рум'яності. Цибулю подрібнити кубиком, копчену грудинку - невеликими шматочками. Коли свинячі ребра трішки підрум'яняться, додати цибулю та грудинку. Перемішати. Чорнослив нарізати шматками. Влити томатну пасту й змішати. Свіжу капусту нашаткувати, додати до м'яса. Приблизно через 5 хв. поєднати з квашеною капустою. Додати лавровий лист і чорний мелений перець. Залити страву вином. Усе втрамбувати, накрити кришкою й тушкувати на помірному вогні годину. Якщо рідина занадто википить, влити трохи води. Упродовж приготування декілька разів перемішати. Посолити та додати цукор за смаком. Знову накрити кришкою і томити страву щонайменше 30 хв. Що довше тушкується, то смачніше буде.
Фаворки
Інгредієнти:
борошно - 350 г,
жовтки - 3 шт.,
яйце - 1 шт.,
борошно - 350 г,
сода - 0,5 ч. л.,
сметана - 100 г,
сіль - дрібка,
масло - ч. л.,
ром чи горілка - 5 ст. л.,
цукрова пудра - за смаком.
Приготування
Замісити тісто. У якому порядку змішувати інгредієнти - не має значення. Місити довго, доки не вийде гладке. Відокремити частину, а решту прикрити рушником, бо швидко засихає. Тонко розкачати шматок тіста, нарізати смужками 3 см шириною та 10 см в довжину. У кожній частині зробити в центрі 2-3 см надріз і один край заготовки протягнути через цей надріз, вивертаючи. Смажити в розігрітій олії. Перед подачею посипати цукровою пудрою.
Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською. Важливе місце в раціоні греків посідають риба і морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, причому подають до столу в супроводі "ладолемоно", оливкової олії з лимоном.
Коментарі