пʼятниця, 13 серпня 2021 12:30

Що їдять поляки: топ страв, які вирізняють країну з-поміж інших

Польська кухня різноманітна, ситна та апетитна. Найпопулярнішою із закусок є смалець, приготований з сала, цибулі та майорану. Крім цього місцеві з радістю їдять тартар і оселедець в сметані. Попри це переважають м'ясні страви, приготовані різноманітними способами, наприклад, мариновані в меду свинячі реберця, печеня по-мисливськи чи голонка в пиві.

У традиційній польській кухні є чимало екзотичних для іноземця складників. У жаркі дні на піку популярності холодні супи з полуниці, черешні, яблук і груш. Восени частують рідкими стравами з огірків і грибів. У сільських областях дотепер існують традиційні страви з круп, які міксують зі смаженою свининою чи птицею.

Країна славиться і десертами: пирогами, млинцями, лазанками, оладками. Крім цього, готують різноманітні киселі, фруктові салати, желе, муси, морозиво.

Фляки

Автор: povar.ru
  Фляки по-польськи готуються з яловичого шлунку, нарізаного дуже тонкими смужками.
Фляки по-польськи готуються з яловичого шлунку, нарізаного дуже тонкими смужками.

Інгредієнти:

яловичий шлунок - 650 г,

супна яловичина без кістки - 250 г,

вода - 1,5 л,

борошно - 1 ст.л.,

масло вершкове - 10 г,

цибуля ріпчаста - 1 шт.,

морква - 1 шт.,

петрушка корінь - 1 шт.,

міль - 2 ч.л.,

лавровий лист - 1 шт.,

перець чорний - 8 шт.,

паприка - 1 ч.л.,

імбир сухий - дрібка,

мускат тертий - дрібка,

майоран - дрібка.

Приготування

Промити та очистити шлунок, нарізати тонким смужками. Подрібнити очищену цибулю та моркву. З'єднати м'ясо з овочами, додати лаврушку і чорний перець. Влити стільки води, щоб суп не був рідким. Варити до готовності яловичини, приблизно 2 год. Обсмажити на сковороді борошно. Додати столову ложку бульйону та змішати до однорідності, щоб не утворилося грудочок. Подрібнити кубиком м'ясо та закинути назад в суп. У кінці заправити суп засмажкою з борошна та спеціями.

Біґос

Автор: gastronom.ru
    Біґос - одна з найвідоміших та найпопулярніших страв польської кухні.
Біґос - одна з найвідоміших та найпопулярніших страв польської кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове стало своїм: які іноземні страви прижилися в Україні за 30 років незалежності

Інгредієнти:

капуста свіжа - 800 г,

капуста квашена - 500 г,

свинячі ребра - 500-800 г,

грудинка свиняча копчена - 300 г,

цибуля ріпчаста - 200 г,

чорнослив без кісточок - 150-200 г,

томатна паста - 1 ст. л.,

вино червоне сухе або напівсухе - 200 г,

лавровий лист - 1 шт.,

сіль, перець чорний мелений - за смаком,

цукор - 2 ч. л.

Приготування

Свинячі ребра нарізати порційними шматками. Обсмажити до рум'яності. Цибулю подрібнити кубиком, копчену грудинку - невеликими шматочками. Коли свинячі ребра трішки підрум'яняться, додати цибулю та грудинку. Перемішати. Чорнослив нарізати шматками. Влити томатну пасту й змішати. Свіжу капусту нашаткувати, додати до м'яса. Приблизно через 5 хв. поєднати з квашеною капустою. Додати лавровий лист і чорний мелений перець. Залити страву вином. Усе втрамбувати, накрити кришкою й тушкувати на помірному вогні годину. Якщо рідина занадто википить, влити трохи води. Упродовж приготування декілька разів перемішати. Посолити та додати цукор за смаком. Знову накрити кришкою і томити страву щонайменше 30 хв. Що довше тушкується, то смачніше буде.

Фаворки

Автор: smachno.ua
  Фаворки - тонке, хрустке печиво, обсмажене на олії чи смальці.
Фаворки - тонке, хрустке печиво, обсмажене на олії чи смальці.

Інгредієнти:

борошно - 350 г,

жовтки - 3 шт.,

яйце - 1 шт.,

борошно - 350 г,

сода - 0,5 ч. л.,

сметана - 100 г,

сіль - дрібка,

масло - ч. л.,

ром чи горілка - 5 ст. л.,

цукрова пудра - за смаком.

Приготування

Замісити тісто. У якому порядку змішувати інгредієнти - не має значення. Місити довго, доки не вийде гладке. Відокремити частину, а решту прикрити рушником, бо швидко засихає. Тонко розкачати шматок тіста, нарізати смужками 3 см шириною та 10 см в довжину. У кожній частині зробити в центрі 2-3 см надріз і один край заготовки протягнути через цей надріз, вивертаючи. Смажити в розігрітій олії. Перед подачею посипати цукровою пудрою.

Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською. Важливе місце в раціоні греків посідають риба і морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, причому подають до столу в супроводі "ладолемоно", оливкової олії з лимоном.

Зараз ви читаєте новину «Що їдять поляки: топ страв, які вирізняють країну з-поміж інших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути