Ексклюзиви
пʼятниця, 25 жовтня 2013 15:10

Пісочний пиріг із сиру й цибулі смакує зі сметаною

Осінь — пора пирогів. Як тільки їх не готують — із солодкою начинкою, із м'ясом або з овочами. Кухар Ірина Луценко зі столичного закладу "Salateira" на Подолі для затишної вечері в родинному колі пропонує приготувати пиріг із цибулі та сиру. Як зробити начинку, підготувати до нього правильне пісочне тісто і запекти сам пиріг, розповідає кореспондентові Gazeta.ua.

"Ті, хто колись спробував такий пиріг, готують його знову і знову, - каже Ірина, - Він м'який, запашний, і готувати його не так складно, як здавалося б. Хоч і роблять його із пісочного тіста. Ваш маленький шедевр навряд чи запишуть в енциклопедію, але друзі та рідні точно похвалять. Це — найбільша радість для тих, хто витратив час і сили на приготування пирога".

Спершу готує начинку. 180 грамів цибулі-порею дрібно ріже і відмочує у теплій воді півгодини.

"Щоб цибуля втратила свою гіркоту, її можна кинути на друшляк і обдати гарячою водою. А ще краще — вимочити її у теплій воді. Це я і роблю. Поки лежить у воді, на сковорідці готую зажарку - засмажую на оливковій олії дві дрібно нарізані звичайні цибулини. Смажу до золотавого кольору, тоді відціжую воду з цибулі-порею і теж кидаю її на сковорідку. Знижую вогонь і готую ще 7 хвилин. Чекаю, поки зажарка охолоне. Тоді вливаю у неї 100 грамів вершків 33% жирності. Сюди ж натираю на крупній терці 150 грамів сиру Амстердам, усе перемішую.

Далі готує спеціальне пісочне тісто для закритого пирога. Для нього знадобляться: 340 грамів борошна, півчайної ложки солі, 60 грамів маргарину і 125 грамів вершкового масла.

"Для гарного пісочного тіста важливо, щоб складники були охолоджені: вершкове масло має бути тверде, а вода — крижаною. Пісочне тісто не можна розтягувати, бо тоді під час запікання воно може затиснутись. Випікати найкраще у скляних або металевих формах".

Змішує борошно і сіль, додає порізані кубиками маргарин і вершкове масло. По одній ложці вливає 5 столових ложок крижаної води, перемішуючи тісто виделкою. Формує із тіста дві кулі, загортає у плівку і кладе на півгодини в холодильник. Розкатує тісто на присипаному борошном столі так, щоб вийшло коло, розміром більше за форму на 5 сантиметрів. Рівно вкладає у форму, обрізає краї. Закладає у нього приготовану начинку. На цибулю і сир кладе верхній шар тіста. Защипає по боках, щоб з'єднати обидва шари тіста. Запікає 25-30 хвилин при температурі духовки 175 градусів.

"Пиріг із пісочного тіста найкраще запікати у нижній частині духовки. Тоді нижня його частина буде розсипчастою, а верх не підгорить і стане приємного золотавого кольору. За 10 хвилин до кінця запікання натираю ще трохи сиру і злегка посипаю ним зверху. Тоді запіканка стане ніжніша на смак і золотавого відтінку зовні. Ставлю знов запікатися. Подаю гарячою, зверху поливаю сметаною".

 

Зараз ви читаєте новину «Пісочний пиріг із сиру й цибулі смакує зі сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути