25 червня 1630 року губернатор Уїнтроп уперше в історії США застосував виделку для їжі. Нею користувалися, коли їли фрукти, щоб сік не фарбував пальці.
Найстаріша виделка в світі знайдена в Італії, якій більше 2500 років. Використання її за столом ввела в моду у 1072 році в Візантії в місті Константинополі візантійська принцеса Марія Іверська. Вона була виготовлена з золота, а ручка її була прикрашена інкрустацією із слонової кістки. Вважаючи принизливим їсти руками, вона сама її придумала. Робилася виделка в той час з двома прямими зубцями, за допомогою яких можна було тільки нанизувати, а не зачерпувати їжу. Та вилка, яку ми знаємо зараз за формами, увійшла у вжиток у XVI столітті.
В епоху Відродження виделки були предметом розкоші, і тому їх художньо обробляли. Живці виделок і ножів виготовляли зі срібла, золота, слонової кістки, дерева і прикрашали різними фігурками, голівками, орнаментами. Спочатку знати мала виключно двозуба вилка, тризуби з'явилися лише в середині XVI століття.
Католицька церква називала виделку "зайвою розкішшю". Використання її при дворах монархів розглядалося як безбожництво і зв'язок з дияволом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 хитрощів, які перетворять приготування їжі в задоволення
До Росії виделка була завезена з Польщі в 1606 році Лжедмитриєм I в багажі Марини Мнішек. Це викликало вибух обурення боярства і духовенства, послужило одним із приводів до підготовки змови і народного повстання проти Лжедмитрія. Раз цар з царицею їдять не руками, значить, вони не росіяни і не монархи, а породження диявола.
Сьогодні при виробництві столових приладів основним матеріалом є сталь 18/10. Це найбільш міцний і довговічний матеріал, який використовується навіть в медицині. Хороші ложки і виделки повинні мати товщину не менше 2.5 мм (вимірюється на кінці ручки). Не повинно бути ніяких гострих кутів, наприклад, між зубчиками вилок. Все повинно бути гладким і плавним. Крім того, дорогу вилку можна відразу ж розпізнати за такими виїмок біля основи зубів, для того щоб їжа легше вимивалася.
Коментарі