Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 11:20

Кішки врятували людей від голоду

20 листопада відзначають Всесвітній день зерна. Люди почали вживати цільні зерна понад 17 тис. років тому. Тоді збирали насіння, очищали їх від лушпиння і жували ядра. У Єгипті ховали мумії з намистами з ячменю.

Автор: dorohusk.info
  В одному бушелі пшениці міститься близько мільйона цілих зерен
В одному бушелі пшениці міститься близько мільйона цілих зерен

Землеробство було основним заняттям єгиптян, а зерно - основним багатством. Його засипали у величезні зерносховища з цегли чи скам'янілого мулу. Там були міцні заслінки, звідки за необхідності зерно діставали. Урожай охороняли. Але незважаючи на всі заходи безпеки, з добре захищених веж-сховищ пропадала значна частина зерна. Причиною тому були миші, яких не зупиняли ні кам'яні стіни, ні заслінки.

Один гризун з'їдав 3 г зерна на добу та розмножувався весь рік. Приплід однієї пари протягом року може обчислюватися десятками мільйонів особин. Люди для їх знищення залучили кішок. Вони завадила мишам знищити головне багатство Стародавнього Єгипту і тепер їх боготворять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну очікує підвищення цін на хліб

1324 року король Англії Едуард II встановив стандарт вимірювання, згідно з яким дюйм дорівнював "трьом зернам ячменю, круглим, сухим, покладеним в ряд кінець до кінця".

В одному бушелі пшениці міститься майже мільйон цілих зерен. Це найпоширеніший злак. Для 35% світового населення це основний продукт харчування. Пшениця є головним джерелом калорій і білка в раціоні населення світу серед всіх продуктів рослинного походження.

Амарант - це цільне зерно, яке мало величезне значення для стародавніх ацтеків. Тому під час іспанського вторгнення їх ватажок Кортес намагався знищити ацтеків, забороняючи вирощувати цю рослину. Будь-кого, хто порушував заборону, чекала смертна кара!

Хорасанська пшениця - це різновид пшениці, завезеної в США як сувеніра з єгипетської гробниці. Її продавали під назвою "Пшениця короля Тута". Цей корисний злак із маслянистим смаком, сьогодні відомий під назвою камут - староєгипетське слово, яким називали пшеницю, є сертифікованим органічним продуктом.

Дикий рис насправді зовсім не рис - це насіння водяної рослини, яку спочатку вирощували племена американських індіанців. У цього рису різкий присмак і він досить дорогий, тому його часто змішують з іншими сортами рису.

18 листопада у Fedoriv Hub відбудеться презентація краудфандингової платформи "Зерна правди". Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила її спільно з IT-компанією SoftServe.

Платформа для збору благодійних внесків з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору, будівництво якого розпочалося після Революції гідності.

Зараз ви читаєте новину «Кішки врятували людей від голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути