пʼятниця, 16 липня 2021 12:01

Гастрономічний путівник індійською кухнею: які страви варто скуштувати

Індійська кухня настільки ж різноманітна, як і її культура, географія та клімат. Рослинна їжа є основою раціону. Рис, кукурудза, дал, горох, сочевиця та інші бобові, овочі, а також коржики з нижчих сортів борошна - чапаті є її невіддільною частиною. Традиційну їжу беруть пальцями, правою рукою відламуючи шматочок чапаті й набираючи на нього рис з овочами або м'ясом.

Автор: Chan Walrus from Pexels
  Найголовнішою традиційною приправою вважається гарам масала.
Найголовнішою традиційною приправою вважається гарам масала.

Більшість індійців на півдні є вегетаріанцями, тому навчилися майстерно використовувати різноманітні прянощі. Найпопулярніші спеції: кмин, коріандр, куркума, кардамон, червоний і зелений чилі, кориця, шафран, гвоздика, мускатний горіх, імбир, аніс, кунжут, цибуля й часник. Найголовнішою традиційною приправою вважається гарам масала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівська їжа вдома: три англійські страви, які вразять смаком кожного

Щодо напоїв, популярним є чай, який п'ють з гарячим молоком і спеціями, кава, сік манго й німбу панч, приготований із соку лимона й води.

Овочеве карі

Автор: cookingzone.net
  Каррі в Індії називають як приправу, так і рідко-густу страву із тушкованих овочів, бобових та м’яса.
Каррі в Індії називають як приправу, так і рідко-густу страву із тушкованих овочів, бобових та м’яса.

Інгредієнти:

оливкова олія - 2 ст. л.

насіння гірчиці - 1 ч. л.

2 перці чилі

листя карі - жменя

2 цибулини

мелений коріандр - 1/2 ч. л.

зіра - дрібка

масала - 1/2 ч. л.

куркума - 1/4 ч. л.

порошок чілі - 1/4 ч. л.

6 помідорів

2 батати

2 картоплі

1 баклажан

кокосове молоко - 100 мл

стручкова квасолі - жменя

зелений горошок - жменя

баміі - жменя

морська сіль, перець - на смак

Приготування:

У сковороді розігріти оливкову олію і підсмажити насіння гірчиці 2-3 хв., поки не почнуть "стріляти". Додати перець чілі, листя карі, цибулю, коріандр, зіру, гарам масалу, куркуму й порошок чілі. Перемішати й готувати на середньому вогні, поки цибуля не стане м'якою. Додати подрібнені помідори. Приготований соус батат поєднати з картоплею і баклажанами. Влити кокосове молоко й продовжити варити до готовності овочів. Всипати квасолю, горошок і бамію. Приправити й готувати ще кілька хвилин, до готовності. Подати з рисом.

Чапаті

Автор: Francesco Paggiaro from Pexels
  Чапаті - один із різновидів індійського хліба.
Чапаті - один із різновидів індійського хліба.

Інгредієнти:

борошно - 300 г

сіль - дрібка

олія - 1 ст. л.

масло - на смак

вода - 160 мл

Приготування:

Просіяти борошно в миску. Додати холодну воду й сіль, замісити м'яке, трохи липке тісто. Влити олію та повторно вимісити. Накрити тісто плівкою і залишити на 15-20 хв. Сформувати з тіста кульки розміром трохи менше за м'ячик для гольфу, занурити кожну в борошно. На присипаній борошном поверхні розкатати корж у тонкий круг діаметром 20 см. Смажити на сухій сковорідці із товстим дном 30 с., злегка змастити маслом та перевернути. Готові коржі подати теплими.

Чорнично-м'ятний лассі

Автор: cookingzone.net
  Чорнично-м'ятний лассі - популярний десерт.
Чорнично-м'ятний лассі - популярний десерт.

Інгредієнти:

чорниця - 55 г

м'ята - 8-13 листків

йогурт - 120 мл

молоко - 60-120 мл

Приготування:

Перемолоти всі інгредієнти блендером, використовуючи спочатку тільки половину молока. Потім за необхідності долити ще, щоб напій набув бажаної консистенції. Прикрасити м'ятою.

Японська кухня відома нам завдяки суші, історія яких налічує понад 1300 років. Та найпопулярнішими стравами країни Сонця, що сходить, є не тільки вони. Держава славиться безліччю цікавих супів, закусок і солодощів. У порівнянні з іншими кухнями світу, ця майже позбавлена приправ. Базується на рисі, соєвих продуктах, рибі, морепродуктах, водоростях і овочах.

Зараз ви читаєте новину «Гастрономічний путівник індійською кухнею: які страви варто скуштувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути