пʼятниця, 06 серпня 2021 10:25

Єгипетські піраміди з'явилися завдяки пиву

6 серпня відзначають Міжнародний день пива. Його започаткували 2007 року в Каліфорнії. До 2011-го місцевий фестиваль переріс у міжнародне свято.

Пиво називають третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю. У світі існує близько 400 різних сортів пива. Найміцніше у світі Армагеддон варить шотландська компанія Brewmeister. Вміст алкоголю в ньому 65%. За найдорожчу пляшку пива у світі доведеться викласти близько $1 тис. Правда, пляшка 12-літрова.

Автор: fakty.com.ua
   Міжнародний день пива: факти про напій вражають
Міжнародний день пива: факти про напій вражають

Перше пиво з ячменю та пшениці, без додавання хмелю, варили саме шумери. Воно було не фільтроване, тому пили через соломинку, щоб не заважав осад та зерно.

Праця пивовара в Єгипті та Вавилоні була настільки шанованою, що люди цього фаху звільнялися навіть від військової повинності. Єгиптянам так подобалось пиво, що навіть у похованнях фараонів ставили "ушебті" – фігури пивоварів, щоб вони варили їм пиво після смерті. Єгипетські будівельники пірамід отримували розрахунок у пиві. І якщо раптом їм не доливали зарплати, вони піднімали справжню бучу і влаштовували масові заворушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Недолік прославив на весь світ: хто придумав шампанське

У XVI ст. споживання пива досягало неймовірно високо рівня. Наприклад, у Швеції його пили в 40 разів більше, ніж зараз. Одні дослідники пояснюють це "океанською" спрагою – бо тодішні люди вживали багато засолених продуктів - м'ясо, рибу, сири тощо. Інші вважають, що поживний напій додавав калорій у не надто різноманітний раціон. Пивний суп із хлібом та копченостями – традиційна страва тих часів.

1712 року перша велика броварня відкрилась у Львові. Петро І у пошуках концептуальних новинок для своєї імперії прихопив з Європи рецепти пива на хмелі. Пиво, вино та горілку продавали біля Золотих, Печерських та Львівських воріт, у шинках.

Кожне весілля починається з вітального фуршету. Влаштовують перед церемонією розпису чи основним застіллям. Триває від 30 до 50 хв. Відсутність фуршету — неповага до гостей. Бо ж основний бенкет починається не одразу, а гості вже голодні. Мають бути хоча б фрукти та ігристе.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські піраміди з'явилися завдяки пиву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути