Різдво асоціюється з родинними традиціями, теплим спілкуванням за святковим столом, смачною випічкою і стравами, рецепти яких передаються з покоління в покоління. У Різдвяну ніч трапляються дива, здійснюються бажання.
Напередодні свята Gazeta.ua та Духмяна Хата запрошують читачів у фантастичну подорож із різдвяними героями. Про що нам повідає КАЛАЧ?
На Різдво зазвичай печуть здобні калачі з пшеничного борошна - заплітають кілька частин тіста в джгут і з'єднують у кільце. Така форма символізує вічність.
На Святвечір на стіл клали один на одного три калачі, посередині запалювали свічку. Їли їх наступного дня на Різдво, бо тоді закінчувався піст. А в тісто для калачів додавали яйця.
Загалом в Україні випікали кілька видів калачів - їх приносили як запрошення на весілля, пекли на хрестини, Великдень, дарували батькам новонародженої дитини, використовували під час похоронних церемоній. На Поділлі, Буковині калачі виконували функцію весільного короваю. Їх роздавали всім гостям.
Приготування:
- Підготовка дріжджової суміші - опари:
У тепле молоко додайте цукор, дріжджі "Духмяна Хата" та 2 ст. л. борошна.
Добре розмішайте та поставте в тепле місце на 20 хвилин до появи поверх опари "шапочки".
- Замішуємо тісто:
Додайте до суміші половину борошна та перемішайте.
Залиште на 30 хвилин, поки маса збільшиться вдвічі.
Додайте сіль, яйця, м'яке вершкове масло, сметану та решту борошна.
- Ретельно вимісіть тісто до однорідності, поки воно не почне відставати від стінок ємності.
- Витримуємо тісто:
Накрийте тісто рушником та поставте в тепле місце.
Перемішуйте кожні 30 хвилин - усього 3-4 рази.
- Формуємо калач:
Додайте до готового тіста родзинки, попередньо замочені в окропі, та добре вимісіть.
Розділіть тісто на дві частини, сформуйте з кожної "ковбаски" та перекрутіть між собою, як джгут.
З'єднайте кінці, щоб утворилося коло.
- Підготовка до випікання:
Викладіть калач на пергамент, змащений олією.
Верх калача змастіть сумішшю жовтка та молока.
Посипте маком і кунжутом.
- Випікаємо:
Розігрійте духовку до 180°C.
Випікайте калач до золотистої скоринки.
Порада від Gazeta.ua:
Смакує найкраще свіжим разом із узваром або солодким чаєм на Святвечір!
Коментарі