Кутю вважають традиційною стравою, яку готують на різдвяні свята.
Головні інгредієнти куті – зерно, переважно пшениця, що символізує вічне життя і достаток. Мак і горіхи - багатство і родючість. Мед - райське блаженство і благополуччя.
Є різні види куті - багата, щедра та голодна. Gazeta.ua розповість, яка між ними різниця.
Багата кутя на Святвечір
Багату кутю готують на Святвечір перед Різдвом Христовим. Вона є головною із 12 страв на столі, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа.
Для куті використовують пісні інгредієнти. Її замішують на воді або узварі. До крупи додають лише мак, родзинки, цукор або мед та горіхи.
Святий вечір за новим календарем — 24 грудня.
За старим календарем — 6 січня.
Щедра кутя на Маланки
Щедру кутю ставлять на стіл перед днем Василя або Старим Новим роком (за старим стилем). Кутю замішують з тертим маком, родзинками, сухофруктами, горіхами, халвою. Масло, молоко чи вершки додають за смаком.
Маланки за новим календарем — 31 грудня.
За старим календарем — 13 січня.
Голодна кутя у переддень Водохреща
Голодну кутю готують на другий Святвечір. Крім води, до неї додають лише мед або цукор.
Переддень Водохреща за новим календарем — 5 січня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки куті можна з'їсти під час різдвяного застілля
За старим календарем — 18 січня.
Чому кутя має таку назву
За найпоширенішою версією, назва "кутя" походить від грецьких слів koukia або kukkia, що перекладається, як "варене зерно".
Головною стравою Різдва Христового є кутя. Традиційно вона є на столі у кожної української родини.
Щоб приготувати по-справжньому смачну солодку кутю, спробуйте цей рецепт з халвою. Gazeta.ua розповість, як покроково приготувати головну страву різдвяних свят за подільським рецептом. За неї вам подякують усі гості.
Коментарі