В Україні за рік суттєво подорожчала червона ікра.
Нині майже вся ікра на українському ринку імпортна, тому на ціна на неї напряму залежить від курсу долара та інші чинники. Про це у коментарі УНІАН розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
На вартість продукту, за його словами, впливає багато чинників, у тому числі рік нересту та кількість в ікрі солі чи олії.
"В Україні майже вся ікра імпортна. Ікру розкладають по банках в нашій країні, але сировина йде з-за кордону", - пояснив експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У країнах ЄС стрімко дорожчає масло - аналітики назвали причини
Він зазначив, що ікра поділяється на дві групи - ікра риби, вирощеної в диких умовах, та ікра риби, вирощеної в неприродних умовах, як правило, це форель.
"Найдешевша саме ікра форелі, і вона зараз приблизно коштує 300-350 гривень за 100 грамів. У 2023 році 100 грамів ікри форелі коштувало близько 200 гривень. Зараз лососева ікра коштуватиме приблизно 500 гривень за 100 грамів, а рік тому її вартість становила 410-415 грн. Якщо пройтися по супермаркетах, то є дуже різні ціни. Але треба розуміти, що коли вам пропонують три банки ікри за 350 гривень, то явно, що це підробка", - наголосив Пендзин.
На початку 2022 року, до гарячої стадії війни, в Україні баночка справжньої ікри коштувала 160 гривень.
Зараз ікра горбуші в мережі "АТБ" обійдеться у 369,90 гривні за баночку вагою 100 грамів. В Auchan 100 грамів ікри лососевої можна купити за 399 гривень, але це акційна ціна. У "Сільпо" таку ж червону ікру можна купити по 299 гривень за 100 грамів. Ціна також є акційною.
Цьогоріч 12 традиційних страв на Різдво обійдуться українцям недешево.
Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що страви традиційного різдвяного меню обійдуться у близько 1365 грн.
Коментарі