Щоб кутя вийшла ніжною, ароматною і маслянистою, треба знати кілька секретів у приготуванні головної різдвяної страви.
Важливо розтерти мак до макового молока і змолоти горіхи, а родзинки обов'язково запарити на декілька хвилин.
Ведуча каналу "Галочка-Кулінарочка" поділилась цікавим рецептом куті, яку варто спробувати.
Блогерка кутю підсолоджує лише цукром. Звичайно за бажання частину цукру в рецепті можна замінити медом або покласти лише мед — це буде класичний, традиційний варіант.
А довести кутю до потрібної консистенції можна не тільки водою, а й запашним узваром. Саме у ньому увесь секрет смаку. Також не забувайте дотримуватись пропорцій інгредієнтів.
Інгредієнти
Пшениця - 2 склянки
Вода або узвар - 4 склянки
Мак - 2 склянки
Цукор - 2 склянки
Волоські горіхи - 1 склянка
Родзинки - 1 склянка
Як приготувати
Відваріть крупу на маленькому вогні до готовності, приблизно півтори години. Потім залиште остигати.
Мак промийте під проточною водою. Залийте мак кип'ятком так, щоб вода покрила на два-три пальці вище. Накрийте кришкою і залиште до повного остигання води. Все, що підніметься наверх, зніміть ложкою.
Горіхи подрібніть у блендері, як у відео.
Зцідіть мак, залишивши трохи води на дні.
Перетріть мак із цукром у блендері. Змішуйте мак і цукор у пропорції 1:1 або до свого смаку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати організм до свят: п'ять продуктів, які треба включити у щоденне меню
Родзинки залийте кип'ятком і залиште на 10 хвилин. Потім воду злийте.
Замішайте кутю. У великий посуд викладіть кашу кімнатної температури. Додайте мак, горіхи і родзинки, а також мед, якщо використовуєте. Перемішайте страву ложкою до однорідності. Влийте кип'яченої охолодженої води або узвару і вимішайте кутю до бажаної консистенції.
Кутю можна подавати одразу, але ще смачнішою вона буде, коли постоїть і охолоне.
Для різдвяної куті необхідно підібрати правильну крупу. Якщо вона довго лежала, міг з'явитися затхлий запах. Він з'являється і тоді, якщо довго зберігати пшеницю або рис у поліетиленових пакетиках
Цільні зерна потрібно замочити у теплій воді на ніч. Потім варити 30 хв без кришки та кілька годин потримати на пару під кришкою. Після цього ще раз проварити пів години без кришки і знову залишити під кришкою.
Пшениця вариться довго. Тому краще підходить посуд з товстим дном. Якщо ви готуєте у мультиварці, виставте довгочасовий режим.
Коментарі