Для різдвяної куті необхідно підібрати правильну крупу.
Якщо вона довго лежала, міг з'явитися затхлий запах. Він з'являється і тоді, якщо довго зберігати пшеницю або рис у поліетиленових пакетиках, передає Gazeta.ua.
Цільні зерна потрібно замочити у теплій воді на ніч. Потім варити 30 хв без кришки та кілька годин потримати на пару під кришкою. Після цього ще раз проварити пів години без кришки і знову залишити під кришкою.
Пшениця вариться довго. Тому краще підходить посуд з товстим дном. Якщо ви готуєте у мультиварці, виставте довгочасовий режим.
Крупу з м'яких сортів можна варити 30-40 хв на слабкому вогні. Твердим сортам потрібно більше часу. Але така кутя виходить розсипчастою та смачною.
Не треба постійно мішати кутю. Це потрібно зробити лише один раз після закипання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше в історії ПЦУ: Епіфаній служитиме на Різдво у соборі Києво-Печерської лаври
Розведіть кутю кип'яченою водою, щоб вона не вийшла надто твердою. Але для традиційного рецепту треба використати узвар.
Перед перетиранням маку замочіть його у холодній воді на ніч, а потім відтисніть зайву вологу через марлю.
Інші інгредієнти додають до куті лише перед подаванням на стіл. А то вона вийде надто твердою.
Православні віряни та греко-католики, які слідують юліанському календарю, відзначатимуть 7 січня Різдво Христове.
Напередодні Різдва родини збираються на Святвечір.
Вважається також, що жодна з 12 страв різдвяного столу не повинна залишитись недоторканою, обов'язково потрібно спробувати кожну.
Коментарі