Різдво асоціюється з родинними традиціями, теплим спілкуванням за святковим столом, смачною випічкою і стравами, рецепти яких передаються з покоління в покоління. У Різдвяну ніч трапляються дива, здійснюються бажання.
Напередодні свята Gazeta.ua та Духмяна Хата запрошують читачів у фантастичну подорож із різдвяними героями. Про що нам розповість ПАМПУШКА?
Пампушки є традиційною стравою в Україні. Чимало згадок про ці невеликі дріжджові булочки збереглося з часів козацтва. Згадуються вони й у "Енеїді" Івана Котляревського - унікальному творі, де описано чимало старовинних страв української кухні. Зокрема гречані пампушки з часником.
Пампушки готували наші предки двома способами - випікали із житнього, пшеничного, гречаного або змішаного борошна. Подавали до борщу чи юшки з часниковим соусом. Також смажили в олії чи на смальці з різними начинками або без них. Називають такі пампухами.
У наш час під час Різдвяних свят у Львові влаштовують Свято пампуха. Зокрема, 2011 року учасники створили триметровий пампух-велетень, складений із 15 тис. менших. 2012-го встановили рекорд - виклали панно з 7040 пампухів розміром 4×10 м.
Приготування:
- Замішуємо тісто:
Просійте борошно в миску.
Додайте дріжджі, сіль, цукор, теплу воду та олію.
Замісіть тісто, поки воно не стане м'яким і еластичним.
- Дайте тісту піднятися:
Накрийте тісто різдвяним рушником з вишивкою.
Поставте в тепле місце на 1,5 години, щоб воно збільшилося вдвічі.
- Формуємо пампушки:
Розділіть тісто на 15 частин.
Сформуйте акуратні кульки, що нагадують маленькі сніжки.
Залиште на 20 хвилин для підняття.
- Випікаємо:
Розігрійте духовку до 180°C.
Випікайте пампушки до золотистої скоринки, поки вони не стануть пухкими та ароматними.
- Готуємо часниковий соус:
Часник пропустіть через прес.
Дрібно наріжте кріп, наче прикрашаєте різдвяний стіл.
Змішайте воду, олію, часник, кріп та сіль.
- Завершаотний етап:
Змастіть готові пампушки часниковим соусом.
Викладіть на святкову тарілку та подавайте до борщу.
Додайте до соусу трішки лимонного соку чи духмяних трав, щоб створити незабутній святковий аромат. І насолоджуйтесь смакотою!
На Різдво зазвичай печуть здобні калачі з пшеничного борошна - заплітають кілька частин тіста в джгут і з'єднують у кільце. Така форма символізує вічність.
На Святвечір на стіл клали один на одного три калачі, посередині запалювали свічку. Їли їх наступного дня на Різдво, бо тоді закінчувався піст. А в тісто для калачів додавали яйця.
Коментарі