пʼятниця, 20 грудня 2024 19:46

Якби різдвяні страви вміли говорити: про що б розказали пампушки
Спецпроєкт

Різдво асоціюється з родинними традиціями, теплим спілкуванням за святковим столом, смачною випічкою і стравами, рецепти яких передаються з покоління в покоління. У Різдвяну ніч трапляються дива, здійснюються бажання.

Напередодні свята Gazeta.ua та Духмяна Хата запрошують читачів у фантастичну подорож із різдвяними героями. Про що нам розповість ПАМПУШКА?

 

Пампушки є традиційною стравою в Україні. Чимало згадок про ці невеликі дріжджові булочки збереглося з часів козацтва. Згадуються вони й у "Енеїді" Івана Котляревського - унікальному творі, де описано чимало старовинних страв української кухні. Зокрема гречані пампушки з часником.

Пампушки готували наші предки двома способами - випікали із житнього, пшеничного, гречаного або змішаного борошна. Подавали до борщу чи юшки з часниковим соусом. Також смажили в олії чи на смальці з різними начинками або без них. Називають такі пампухами.

У наш час під час Різдвяних свят у Львові влаштовують Свято пампуха. Зокрема, 2011 року учасники створили триметровий пампух-велетень, складений із 15 тис. менших. 2012-го встановили рекорд - виклали панно з 7040 пампухів розміром 4×10 м.

 

Приготування:

  1. Замішуємо тісто:

    Просійте борошно в миску.

    Додайте дріжджі, сіль, цукор, теплу воду та олію.

    Замісіть тісто, поки воно не стане м'яким і еластичним.

  2. Дайте тісту піднятися:

    Накрийте тісто різдвяним рушником з вишивкою.

    Поставте в тепле місце на 1,5 години, щоб воно збільшилося вдвічі.

  3. Формуємо пампушки:

    Розділіть тісто на 15 частин.

    Сформуйте акуратні кульки, що нагадують маленькі сніжки.

    Залиште на 20 хвилин для підняття.

  4. Випікаємо:

    Розігрійте духовку до 180°C.

    Випікайте пампушки до золотистої скоринки, поки вони не стануть пухкими та ароматними.

  5. Готуємо часниковий соус:

    Часник пропустіть через прес.

    Дрібно наріжте кріп, наче прикрашаєте різдвяний стіл.

    Змішайте воду, олію, часник, кріп та сіль.

  6. Завершаотний етап:

    Змастіть готові пампушки часниковим соусом.

    Викладіть на святкову тарілку та подавайте до борщу.

Додайте до соусу трішки лимонного соку чи духмяних трав, щоб створити незабутній святковий аромат. І насолоджуйтесь смакотою!

 
 
Різноманітну випічку справедливо можна вважати феноменом української культури й частиною наших духовних цінностей. Бо фактично для кожного свята чи події в житті українця існує певний вид хліба або здоби.
На Різдво зазвичай печуть здобні калачі з пшеничного борошна - заплітають кілька частин тіста в джгут і з'єднують у кільце. Така форма символізує вічність.

На Святвечір на стіл клали один на одного три калачі, посередині запалювали свічку. Їли їх наступного дня на Різдво, бо тоді закінчувався піст. А в тісто для калачів додавали яйця.
Зараз ви читаєте новину «Якби різдвяні страви вміли говорити: про що б розказали пампушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути