четвер, 13 листопада 2008 20:08

Новим спікером можуть стати Лавринович, Литвин або Плющ

  Володимир Фесенко: ”Може виникнути ситуація, коли голову Верховної Ради взагалі не оберуть”
Володимир Фесенко: ”Може виникнути ситуація, коли голову Верховної Ради взагалі не оберуть”

Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, розповідає про можливі наслідки зміщення з посади голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

— Це означає нове загострення ситуації у взаєминах між провідними політичними силами, — каже Фесенко. — Тиждень тому ця відставка виглядала малопрогнозованою. Але із цього понеділка події почали розгортатися саме в цьому напрямі. Гадаю, розроблявся чіткий сценарій, але для його реалізації треба було, щоб співпали інтереси різних політичних сил та угруповань. Вони скористалися і тим, що Яценюк сам раніше, можливо, із подачі Банкової, затіяв гру із своєю заявою про відставку. Тоді це мало спрацювати проти Юлії Тимошенко. Але врешті-решт бумерангом ударило самого спікера.

Проте головною метою цієї гри є не Яценюк, а повернення до теми дострокових парламентських виборів та ізоляції уряду Тимошенко. Також — зміна формату більшості, зрив певної стабілізації відносин між БЮТом і "Нашою Україною — Народною самообороною". Виникла можливість будувати нову тактичну гру навколо посади спікера. Можливо, навіть сформувати нову більшість — спочатку неформально, потім — офіційно.

Проти Яценюка спрацювали й певні особистісні мотиви. У когось це були ревнощі до нього, у когось — несприйняття його стилю та методів діяльності, хтось сподівається сам посісти цю посаду.

Чи не буде подальшим кроком відставка Тимошенко?

— Такий сценарій можливий. Але це зробити складніше. По-перше, нинішня ситуативна більшість, яка відставила спікера, не обов"язково спрацює проти прем"єра. Улітку ні комуністи, ні "литвинівці" не голосували за відставку уряду. Хоча зараз у них мотивацій буде більше, враховуючи можливість дострокових виборів. Та й заманливо в умовах кризи виступити із різкою критикою Кабміну. Але Тимошенко свого часу довела, що вміє домовлятися. Крім того, фракція БЮТу чинитиме спротив набагато сильніше.

А що буде із фінансуванням дострокових виборів?

— Якщо новим спікером стане представник Партії регіонів або нової антитимошенківської більшості, це допоможе провести необхідні зміни до бюджету. Хоча може виникнути ситуація, коли голову Верховної Ради взагалі не оберуть.

Коли вірогідні вибори?

— Зараз питання не в даті, а в тому, аби держати руку на спусковому гачку — щоб мати контроль над посадою спікера та ситуацією у Верховній Раді, утримуючи її в стані конфлікту.

У чиїх руках цей гачок?

— Президента, бо тільки він може видати указ про нову дату перегонів, і Партії регіонів — оскільки вона може й далі контролювати керівну посаду в парламенті. Багато залежатиме саме від того, хто її обійме. Можливо, це буде "регіонал" Олександр Лавринович. А може виникнути варіант компромісної фігури — Литвина чи Плюща. Або відбудеться переформатування президії Верховної Ради, щоб залучити до створення нової більшості комуністів. Тоді посаду першого віце-спікера запропонують Адаму Мартинюку. Але створити парламентську коаліцію та домовитися про посаду спікера буде складніше, ніж відставити Яценюка.

Зараз ви читаєте новину «Новим спікером можуть стати Лавринович, Литвин або Плющ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути