вівторок, 11 листопада 2008 14:02

Даішникам буде важче відмовитися від хабара

Даішникам буде важче відмовитися від хабара

Наступного понеділка для водіїв розпочинається нове життя. Набуває чинності закон, який суттєво збільшує штрафи за порушення правил дорожнього руху й репресивні можливості інспекторів ДАІ. Метою є навести лад на автошляхах.

Там нині справді царює анархія й хамство. Дороги стали небезпечними і для водіїв, і для пішоходів. Даішників ніхто не боїться, покарання порушників через суди неефективне: вони неспроможні опрацювати величезну кількість складених автоінспекторами протоколів, та й штрафи мізерні. Ситуацію неможливо порівняти навіть з тією, що була в нас років десять тому. Ну а відносно цивілізованих європейських країн Україна в цьому є просто диким полем.

Тому нові "драконівські" заходи є стовідсотково правильними. Але зрозуміло також, що паралельно зі зростанням штрафів збільшується вага й так званого людського фактору. Анекдотичний образ корумпованого, причіпливого автоінспектора - це мабуть перше, що постає зараз в уяві водіїв.

Хоча останніми роками реальний даішник дещо змінився на краще, став ввічливішим. Не в останню чергу через те, що його фактично позбавили можливостей брати хабарі - точніше, водіям не було сенсу їх давати. Єдиним покаранням за порушення правил дорожнього руху була п"ятихвилинна затримка - приблизно стільки інспектор пише протокол. Словом, виходить такий от парадокс: автоінспектори змінилися на краще, а ситуація на дорогах – на гірше.

Але тепер постає запитання: чи відвикло ДАІ від хабарництва настільки, щоб це знову не стало для цієї структури масовим і звичним явищем? Середня зарплата автоінспекторів - 3000 грн. на місяць. Грубо кажучи, 100 -150 гривень за робочий день. А якщо водієві за новими правилами світитиме штраф у 300 грн та ще й запис в талон, більшість однозначно буде готова викласти ті ж 150 грн хабара. Тобто, за 5-10 хвилин автоінспектор може отримати суму, еквівалентну його денному заробітку. Мабуть, втриматися буде важко.

Раніше планувалося, що наступного року середня зарплата працівників ДАІ зросте до 3900 грн. Гроші для України пристойні, хоча, знову ж, навряд чи цілком позбавляють спокуси. До того ж плани ці тепер під сумнівом, адже зростання зарплат заморожують. Щоправда, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про наміри перевести ДАІ на контрактну основу – логічно, що й зарплату при цьому збільшать. Однак якоїсь конкретики поки що немає.

Водночас для водіїв можливість відкупитися від автоінспектора залишатиметься одним з головних аргументів на користь порушень правил дорожнього руху. І ця спокуса зникне лише тоді, коли знову, як і останніми роками, не буде сенсу давати гроші. Але вже з іншої причини – інспектор їх не візьме, або хоча б імовірність цього максимально зменшиться. Та для того треба, щоб даішникам було що втрачати.

Тому постає інше питання: контроль з боку відповідних органів і велика ймовірність покарання хабарників. Причому це стосується не лише даішників, а й водіїв: адже участь у корупції беруть щонайменше двоє. Один повинен боятися брати, інший – давати.

Великою небезпекою щодо корупції є не лише значні розміри нових штрафів, а й збільшення повноважень даішника щодо їх визначення. Принаймні, раніше саме страх отримати максимальне покарання багато в чому спонукав водіїв давати хабарі, та й був гарним інструментом для автоінспекторів підштовхнути людину до цього. Як буде тепер, спрогнозувати важко. Принаймні, це те, що має бути в центрі уваги і самої міліції, і водійської громадськості. Надзвичайно важливо, щоб у людей були право й реальні можливості оскаржувати рішення даішника, а не вирішувати питання за допомогою хабара.

Та все ж таки найкращим для водія способом убезпечитися від великих штрафів та можливого свавілля автоінспекторів є не порушувати правила. Принаймні, не робити цього грубо й систематично, як є зараз. Зрештою, всі у нас говорять про наближення до Європи, привабливість тамтешніх стандартів життя – от українці за кермом можуть почати сповідувати їх вже тепер. Культура водіння є тим, що дуже відчутно відрізняє нас від французів, поляків, німців і так далі. Ну а високі штрафи стануть дуже вагомим аргументом для підвищення її та самовдосконалення.

Зараз ви читаєте новину «Даішникам буде важче відмовитися від хабара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути