понеділок, 27 лютого 2012 07:15

В Умані договір на вивіз сміття можна буде укласти онлайн

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Олександр Самусь: ”Найскладніше міняти психологію людей. Треба щоб уже діти знали, що відходи кидають в урну, а не на дорогу”
Олександр Самусь: ”Найскладніше міняти психологію людей. Треба щоб уже діти знали, що відходи кидають в урну, а не на дорогу”

Уманська філія ТОВ "Еко.Сервіс" почала працювати в Умані за програмою "Чисте місто" торік у липні. Переваги європейського прибирання відчули не лише уманці, які забули про забиті відходами старі контейнери, а й міський бюджет — усі витрати на купівлю техніки компанія взяла на себе. Про досягнення й плани розповідає директор Уманської філії ТОВ "Еко.Сервіс" Олександр Самусь.

— За власні кошти ми купили й розставили по місту 364 євроконтейнери, з них 30 контейнерів для роздільного збору відходів. Працює чотири сучасні вантажівки для вивозу твердих побутових відходів. Їх вистачає, бо ми спланували маршрути так, що вони охоплюють усе місто. Кожна машина обладнана навігатором. Диспетчери відслідковують їх рух. Водій не може ухилитися від маршруту чи простоювати. Також вантажівки обладнані фотоапаратами. Коли наші люди приїздять за контейнерами, а дістатися контейнерного майданчика не можуть через неправильно припарковані автівки, то водій їх фотографує,  інформацію передають  відповідним службам.

Як місцеві жителі сприйняли нову систему вивозу?

— Перший період люди спостерігали за роботою — чи розсипле вантажівка сміття на контейнерному майданчику, чи заїде в двір, коли в'їзд заблокований машинами. Зараз такого немає. З часом мешканці самі почали звертатися й пропонувати співпрацю. Так було із будинком на вулиці Ленінської Іскри, 22. Вони самостійно облаштували майданчик для контейнерів та доглядають за ним. Під час снігопадів двірник прибирає сніг із майданчика, і наші робітники можуть вільно працювати. Проте така ситуація не всюди. Через те, що  працівникам доводиться ще й тягнути по снігу контейнери, вони відстають від графіка маршруту, витрачаючи більше часу на роботу. Майже всі мешканці міста уклали угоди, залишився невеликий відсоток тих, хто цього не зробив, з ними проводимо роботу. Найскладніше міняти психологію людей, але спільними зусиллями ми переконуємо жителів міста дбати про довкілля. Треба, щоб уже діти знали, що відходи кидають в урну, а не на дорогу.

Як вам удалося організувати прибирання в районі вулиці Пушкіна під час паломництва хасидів?

— Наші люди й техніка працювали цілодобово. Єдиний боржник, який залишився після паломництва — Благодійний фонд імені Рабі Нахмана. Вони й досі не розрахувалися за послуги.

Чи відчуваєте підтримку міської влади? Наскільки вона важлива в роботі вашого підприємства?

— Нам справді комфортно працювати в Умані. Керівництво міста сприяє нашій роботі. Зокрема, коли ми тільки починали, заступник міського голови Максим Поляков пообіцяв підтримувати наше підприємство. Минув час, свого слова він дотримав. Про Максима Полякова можу сказати, що він людина, яка мислить далекоглядно, дбає про рідне місто, допомагає розвиватися бізнесу. Є випадки коли люди приходять зі зверненнями чи пропозиціями, він завжди вислухає, запросить нас, і разом ми знаходимо вихід із ситуації.

Правда, що й сусідні міста хочуть, щоб ви забезпечували в них вивоз сміття?

— Наші фахівці вивчають це питання. Нераціонально, щоб у кожному місті й надалі були сміттєзвалища. Якщо в містах вони влаштовані більш менш цивілізовано, то в селах — неконтрольовані. Як вихід — один сучасний полігон на кілька районів. Така практика є за кордоном. Зараз ми опрацьовуємо проект "Західний регіон" — це Уманський, Христинівський, Жашківський, Тальнівський, Маньківський та Монастирищенський райони. Ми працюємо в Умані й починаємо співпрацювати з Христинівкою. Найближчим часом плануємо відвідати й інші райцентри і спільно з їхніми керівниками працювати над тим, щоб наш край був чистішим.

Розкажіть про плани на майбутнє.

— Планів у нас багато. Найвагоміший — будівництво сміттєпереробного заводу. Зараз ми вивчаємо різні моделі заводів — ізраїльські, європейські та канадські. Найближчим часом маємо ввести євроконтейнери й у приватному секторі. Щоб люди не носили сміття бозна-куди, чи не виставляли його в пакетах на вулицю, а мали контейнер, який у визначений час вивозили на майданчик, а потім його забирали. Крім того, вже незабаром з нами можна буде укласти угоду на вивіз відходів, не виходячи з дому. Укладати угоди та розраховуватися за вивіз відходів можна буде на нашому сайті. Також можна буде залишити відгуки та пропозиції.

Зараз ви читаєте новину «В Умані договір на вивіз сміття можна буде укласти онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути