Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2007 18:59

У Синицькому розсаднику є школа новорічних ялинок

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Начальник Синицького лісорозсадника на Уманщині Василь Плахтоник показує розмір ялинок, що найкраще продаються перед Новим роком
Начальник Синицького лісорозсадника на Уманщині Василь Плахтоник показує розмір ялинок, що найкраще продаються перед Новим роком

Керівництво Синицького лісорозсадника, що за 22 км від Умані в Христинівському районі, цього року запланувало до зрубу 5 тис. ялинок. Торік продали 2 тис. Найчастіше купують дерева заввишки 1,5–2 м по 22–24 грн. Ялинка до 1 м коштує 18 грн.

Лісорозсадник заснували 1952 року. Сьогодні його площа 100 га.

— Насадження ділимо на школи. Це школа вічнозелених дерев, далі — новорічних ялинок, — показує 48-річний начальник Синицького розсадника Василь Плахтоник. — Аби виростити двометрову ялинку, потрібно не менше семи років. Собівартість однієї — 14 гривень, а продаємо за 18. Це майже у збиток. Спочатку в парниках висіваємо насіння, за два роки ялинка виростає до 15–20 сантиметрів. Цього року через засуху пропало багато саджанців.

Ялинки висаджені рядком. Відстань між ними приблизно метр-півтора. Перед Новим роком у день зрубують до 200 дерев.

— Замовляють дерева школи, дитячі садочки, церкви, різні підприємства. Зазвичай беруть ялинки за 200–300 гривень. П"ять років з Умані приїжджає до нас багатодітна сім"я, їм даємо деревце безкоштовно. Цього року головні ялинки Умані та Христинівки будуть із нашого розсадника. Уманчани замовили 12-метрову ялинку. Таким деревам понад 20 років. Їх ціна приблизно 700 гривень. 7-метрове коштує 312 гривень, далі доплачують за кожен метр, — пояснює Василь Савович.

На зрубаних ялинках набивають спеціальним молоточком-печаткою букву "К". Це значить, що їх продали в лісництві. Якщо дерева без клейма, то, скоріш за все, вони крадені.

— Декілька років тому в нас поцупили 180 ялинок. Після цього удосконалили систему охорони. Зараз крадіжок немає. Четверо охоронців чергують по двоє через добу, — розповідає Василь Савович.

Бум на ялинки починається після 20 грудня.

— Показуємо клієнту плантацію. Зрізаємо підряд. Якщо ялинка однобока, неправильної форми чи малого зросту, то лишаємо її. Вона з часом вирівнюється і приймає красиву форму. Рубати треба під корінь, — чоловік підходить до півтораметрового деревця, трохи нагинає його і показує, де зрубувати.

На ділянках, де були ялинки, навесні сіють гречку. Вона вбиває пирій. А потім через кілька років знову висаджують ялинки.

— У нас є свої вулики. Отож маємо гречаний мед, — усміхається начальник Синицького лісорозсадника.

Нині на території розсадника мешкають шість сімей: три з них — пенсіонери, інші працюють на розсаднику чи в лісництві.

— Раніше тут був магазин. А потім закрили, то люди в село їздять. Майже в кожного своя машина. Діти в школу на велосипедах їздять, а коли замете, то пішки до села через поле ідуть. Тут недалеко — кілометр, вони уже звикли, — каже Василь Савович.

Зараз ви читаєте новину «У Синицькому розсаднику є школа новорічних ялинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути