четвер, 18 червня 2009 18:05

Трипільська толока зібрала добровольців із шести країн

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  На трипільській толоці в Леґедзиному добровольці для мазання хати місять глину, ставши в коло. Кажуть, саме так колись робили заміси трипільці
На трипільській толоці в Леґедзиному добровольці для мазання хати місять глину, ставши в коло. Кажуть, саме так колись робили заміси трипільці

13 червня 200 людей зібралися біля Музею трипільської культури в селі Леґедзине Тальнівського району на толоку. Посеред двору глина, кілька бочок води та стіл реєстрації. На столі миски з салом, хлібом та квашеними огірками й помідорами. Чоловіки та жінки реєструють приїжджих. Наливають кожному по чарці самогону. Всі охоче реєструються, закушують.

— Бажаючих припрошую до повторної реєстрації, — каже Руслан Білецький. — Горілки вистачить як мінімум на два дні. Огірки квасила моя дружина.

Неподалік столу замішана суміш соломи, глини, полови й води. Ліворуч від музею — дерев"яна трипільська хата й гончарна майстерня. Над очеретяним дахом помешкання український прапор.

За півгодини кожен знаходить собі роботу. Дівчата та хлопці місять глину. Потім вишиковуються і передають готову глину на другий поверх, де мажуть горище та майстерню.

— Познімайте перстенці з пальців, а то залишите в трипільській хаті, — гукає до молоді жінка в червоній хустці.

На толоку приїхали люди з Канади, США, Польщі, Словаччини, Росії. Мазати хату прийшла і режисер-документаліст американка 46-річна Наомі Умань, що живе в селі по вул. Шевченка. Три роки тому вона перебралася сюди з Лос-Анджелеса:

— Супер! Мне понравилось. Я сегодня тут работала: месила глину, мазала. Обычно снимаю кино, но сейчас рисую картины и убиваю колорадского жука. Я не была здесь неделю и его теперь миллионы. Собираю каждый день по два часа. Когда приехала сюда, ничего не знала. Мне все помогали. Теперь умею варить борщ, вареники и пеку хлеб, — докурює цигарку та йде місити глину.

Ближче до обіду молодь починає розважатися — мастять один одного глиною. Миються біля бочки.

— Зо два ЗІЛа глини привезли та дві бочки води. Це близько 6 кубів. Вода м"яка та тепла з місцевого ставка, — каже дід Андрій, 60 років. — Я механік, тому мазати в мене не виходить. Сьогодні мию ноги дівчатам.

Директор музею 46-річний Владислав Чабанюк каже, що толокою хоче привернути увагу до потреби добудувати комплекс. Треба ще 2,4 млн грн.

— Зараз фінансування є лише на заробітні плати та електрику, — говорить він. — Нові експозиції створювали своїми руками. Виставлятимемо їх, як матимемо нормальну охорону.

Торік у серпні на першій трипільській толоці замазали глиною стіни, перестінки, підлогу та стелі на реконструйованих трипільських будівлях – двоповерховому помешканню та гончарній майстерні. Цьогоріч планують збудувати печі, вівтарі й облаштувати побут у трипільському стилі.

О другій дня розставляють довгі дерев"яні столи та лавки. Подають борщ, гречку з котлетами, горілку, м"ясну та овочеву нарізки. Увечері розпочався концерт.

Спати пропонували гостям на горищах у сіні, берегах місцевих ставків, по хатах у порядних леґедзян або на археологічній базі музею. Гостей просили мати намети. В неділю домазували хату.

Музей трипільської культури входить до маршруту "Золота підкова Черкащини".

Зараз ви читаєте новину «Трипільська толока зібрала добровольців із шести країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути