четвер, 21 січня 2010 18:24

Ростислава Ременюка вивели з кабінету в кайданках

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Ростислава Ременюка  підозрюють в отриманні хабара 70 тисяч гривень
Ростислава Ременюка підозрюють в отриманні хабара 70 тисяч гривень

15 січня останнє засідання Кам"янського районного штабу кандидата в президенти Віктора Ющенка перервали слідчі Генеральної прокуратури та працівники обласного управління боротьби з економічними злочинами. Правоохоронці попросили залишити приміщення всіх, окрім голови райдержадміністрації 38-річного Ростислава Ременюка. За 3 год. його вивели з приміщення райдержадміністрації в кайданках.

Оперативники стверджують, що знайшли в кабінеті голови 70 тис. грн. Ці гроші нібито були частиною плати одного з сільгосппідприємств за сприяння в отриманні в оренду земельної ділянки площею 116 га. Міліціонери стверджують, що раніше Ременюк уже отримав передоплату — $3 тис.

— О 15.00 у кабінет голови райдержадміністрації зайшли якісь люди в цивільному, — розповідає після затримання Ременюка його заступник 48-річний Іван Глагола. — В якості свідків завели в приміщення зовсім чужих, не місцевих людей. Один із відвідувачів тримав у руках целофановий пакет. Попросили всіх вийти. Коли виводили Ременюка, навколо адміністрації було повно представників місцевого БЮТу.

Ростислава Ременюка вважають затятим опонентом місцевих активістів Тимошенко. Багатьох із них він звільнив із роботи.

— Ростислав Петрович став заручником боротьби політичних сил, — каже перший заступник голови райдержадміністрації 38-річний Вадим Зелений.

Голова кам"янського осередку Блоку Тимошенко Станіслав Щербушенко запевняє, що нікого з його однопартійців під час затримання Ременюка біля адміністрації не було.

Заступник досі в лікарні лежить

У понеділок, 18 січня, кабінет Ростислава Ременюка опломбований. Секретарка Наталія Голубнича із серцевим нападом потрапила до лікарні. Під час затримання голови РДА їй стало зле.

— Ми нічого не знали про затримання сина, — говорить матір Ременюка 62-річна Любов Григорівна. — Тільки пізно ввечері подзвонили слідчі. Сказали, що він у Києві. У понеділок адвокат їздив на суд. Синові продовжили термін утримання під вартою.

У прес-службі Генеральної прокуратури кажуть, що чиновник попався на гарячому. Хабар вилучений.

— Затриманому обрано запобіжний захід — утримання під вартою, — каже Юрій Бойченко з Генеральної прокуратури. — Тобто суд погодився із доводами обвинувачення.

Ростислав Ременюк живе в Чигирині. Із дружиною Наталею виховують двох дітей. На роботу за 60 км їздив службовим "опелем" або власним джипом КІА. До призначення головою Кам"янської РДА працював заступником голови райдержадміністрації в Чигирині. Раніше займався бізнесом.

За два дні до арешту Ременюка, слідчі обласної прокуратури не змогли довести обвинувачень у хабарництві на адресу голови Христинівської райдержадміністрації Валерія Пономаренка.

— Цілий день у кабінеті просиділи, років п"ять життя відібрали, — скаржиться Валерій Юхимович. — Заступник досі в лікарні лежить.

Голів адміністрацій найчастіше звинувачують у хабарництві

У вересні 1998 року арештували голову Тальнівської райдержадміністрації 36-річного Миколу Гавагу. Його звинувачували в організації замовного вбивства.

П"ять місяців керівник району просидів за ґратами. У січні 1999 суд звільнив його. За кілька днів Гавага повернувся до виконання обов"язків голови. У травні президент Леонід Кучма звільнив його. У грудні Микола Гавага потрапив в аварію біля Черкас і згодом помер у Смілянській лікарні.

У травні 2009 року Черкаський апеляційний суд скасував вирок про трирічне ув"язнення голови Монастирищенської РДА Івана Лежуха. Депутати районної ради звинувачували його у привласненні 20 тис. грн. Дев"ять місяців тривало слідство, ще півроку йшов суд. Після цього колишній голова сказав, що в політику більше ніколи не повернеться.

В отриманні найбільшого хабара підозрювали голову Уманської районної ради Сергія Усика. Його затримали 8 жовтня 2008 року із керівником сільгосппідприємства "Полянецьке" Андрієм Барабашем. Нібито вони вимагали 1 млн грн від підприємця за продаж нежитлового приміщення біля траси Тернопіль—Кіровоград і відведення під будівництво ділянки 2,6 га. Згодом обох звільнили з-під варти.

Навесні 2008 року в Умані заарештували голову райдержадміністрації Петра Григоренка. Він начебто витребував $50 тис. за відведення землі. Петро Григоренко перебуває вдома на підписці про невиїзд. Чоловікові необхідне термінове лікування.

Зараз ви читаєте новину «Ростислава Ременюка вивели з кабінету в кайданках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути