четвер, 13 січня 2011 16:30

Плата за паї зросте в півтора разу

Збільшити наполовину вартість оренди земельного паю в Черкаській області розпорядився голова облдержадміністрації 57-річний Сергій Тулуб. Досі указом президента в Україні була встановлена гранична оплата вартості оренди — не нижче 3% від вартості земельного паю. Із нового року земельні орендарі на Черкащині платитимуть не менше 4,5%.

— Виконувач обов'язків голови районної адміністрації запрошує добровільно погоджуватися на нові умови, — розповідає 61-річний Василь Баранюк, директор товариства "Папужинці" в Тальнівському районі. — Підписуєш папери, що, мовляв, я добровільно погоджуюся платити 4,5 відсотка вартості паю. А тепер не така влада, щоб відмовлятися.

Господарство Василя Баранюка спеціалізується на свинарстві. В останні роки має великі збитки.

— Про що там говорити, коли свині оптом купують лише по 12 гривень. І це ще в нас неабиякі свині, а породисті. Звідки взяти гроші на нові розрахунки — ума не приложу.

Солідарний із Баранюком 59-річний Петро Душейко з Чорнобаївського району. Його сини керують сільгоспкорпорацією "Дніпро".

— Тулуб вмішується не в свою парафію. Це називається казна-що і збоку бантик. Навіть президент України мав право видавати економічні укази і встановлювати вартість оренди землі лише п'ять років: із 1996 по 2001 рік. Зараз це прерогатива Верховної Ради. Чинні угоди в усіх сільгоспвиробників зареєстровані юридично. Думаю, це робиться для того, щоб розчистити ринок для майбутніх монополістів. Ставка 3 відсотки була взята зі світового досвіду розрахунку окупності землі.

Перший заступник начальника Черкаського обласного управління агропромислового розвитку 57-річний Василь Мельник здивований спротивом орендарів.

— Собі забирають 97 відсотків і не вважають, що це багато, а людям лишають три проценти і думають, що вони неабияк розщедрилися. Якщо тобі так накладно платити, то виходь і дай дорогу ефективному власнику. Силою ми нікого не змушуємо. Просто райдержадміністраціям запропонували провести роботу з орендарями.

Перший заступник голови Тальнівської РДА Леонід Єгоров каже, що сільгоспкорпорація "Нібулон" давно платить за оренду землі в області 5%.

— Вони дають людям положені три проценти, а ще два — віддають на сільські ради.

У разі збільшення орендної плати сільгоспвиробники платитимуть і вищі податки.

— Гроші підуть на розвиток соціальної сфери села, — каже голова Христинівської райради 59-річний Володимир Мастилко. — А то виходить, що Петро Порошенко, який орендує землю в Севастьянівці, буряки зібрав, а про село забув. А хто ж турбуватиметься про школи, сільську медицину й безліч інших проблем?

Вартість тонни зерна при розрахунках з орендодавцями в більшості господарств області становить 960–980 грн. Окрім нього, дають олію, цукор, солому.

Зараз ви читаєте новину «Плата за паї зросте в півтора разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути