четвер, 18 лютого 2010 20:43

Ольга Отнякіна зробила 20 іграшок для сина президента

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Лариса Теліженко показує рушник, вишитий на домотканому полотні у коричнево-чорній гамі. Такі замовляють на сувеніри за кордон або як подарунок. Коштує  від 1300 гривень
Лариса Теліженко показує рушник, вишитий на домотканому полотні у коричнево-чорній гамі. Такі замовляють на сувеніри за кордон або як подарунок. Коштує від 1300 гривень

У більшості туристів Черкащина асоціюється з Тарасом Шевченком, Богданом Хмельницьким і козаками. Тому сувеніри, які продають у Черкасах, в основному  пов"язані або з Шевченком, або ж з козацькою тематикою.

У художніх салонах і магазинах сувенірів обласного центру продають картини із зображенням Шевченка та Хмельницького, розписані дерев"яні булави, керамічні фігурки козаків і людей у національному вбранні. Також можна придбати розписані дерев"яні тарілки, куманці — фляги для спиртних напоїв, сільнички та ложки. Популярністю користуються обереги з трав і насіння, картини місцевих художників.

— Сказати, що якісь сувеніри популярніші за інші не можна, тому що кожен обирає на свій смак, — каже продавець із художнього салону-магазину, що поряд із облдержадміністрацією.

Серед популярних подарунків — вишиті рушники та сорочки. У творчій майстерні Олександри Теліженко виготовляють на замовлення рушники із домотканого полотна, в основному, у червоно-білій кольоровій гамі. Ще одна особливість черкаської вишивки — зображення на рушниках дерева життя. Також часто замовляють декоративне панно — із традиційною вишивкою, портретом Шевченка чи святих.

Сорочки є в нардепа Миколи Томенка, боксера Віталія Кличка

— Останнім часом популярними стали вишиті сорочки, особливо чоловічі. Це практичний подарунок до того ж досить оригінальний — із натурального льону, ручна вишивка, авторський малюнок. Ось недавно представник українського банку їхав у головний офіс у Відень — замовив шефу вишиту сорочку, — розповідає Лариса Теліженко. — Сорочки в нас у червоно-чорній, коричнево-чорній і бордовій гамі, іноді замовляють блакитні.

Сорочки з майстерні Олександри Теліженко є в нардепа Миколи Томенка, боксера Віталія Кличка та губернатора Черкащини Олександра Черевка.

Черкащанка Ольга Отнякіна, 46 років, робить глиняні іграшки-свистунці. Спершу майстриня ліпила іграшки з місцевої червоної глини. Тепер білу гончарську глину Отнякіним привозять знайомі зі Слов"янська Донецької області. За день Ольга може зліпити одну-дві фігури, розписує їх власними орнаментами. На вигляд іграшки нагадують казкових звірів художниці Марії Приймаченко.

— Мої іграшки купують Олег Скрипка та режисер Сергій Проскурня, — хвалиться Ольга. — Кілька років тому робила колекцію казкових звірів для сина Віктора Ющенка — Тараса. Замовили мені цілий звіринець — Солом"яного бичка, Козу-дерезу, Царя-лева і багато чого ще. Усього 20 іграшок. Ескізів я ніколи не роблю. Усе має йти з душі. Тому однакових іграшок у мене не буває.

Ціни на сувеніри в Черкасах:

— розписані дерев"яні тарілки — 80–100 грн,

— куманці — 120 грн,

— сільнички, ложки — 10–40 грн,

— обереги з трав і насіння — 20–400 грн,

— картини місцевих художників — 200 грн–10 тис.,

— іграшки-свистунці — 60–100 грн,

— вишиті рушники — 500 грн–2 тис.,

— панно — 300 грн— 1 тис.,

— вишиванки — 400 грн–2 тис.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Отнякіна зробила 20 іграшок для сина президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути