Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2009 19:50

Олександр Черевко поведе заступників на фільм "Тарас Бульба"

До приймальні голови Черкаської облдержадміністрації 49-річного Олександра Черевка заходить оперний співак 48-річний Володимир Гришко. Губернатор підписує йому три книги про Черкащину. Зустріч затримується. Зрештою запрошують до світлого кабінету з довгим столом. У шафі поряд з українським стоїть маленький прапорець Грузії. На стіні висить позолочена підкова — символ державної програми відродження історичних пам"яток "Золота підкова Черкащини".

Олександре Володимировичу, роботи по "Золотій підкові" зупинили?

— Програма і минулого року фінансувалася частково. Але ми не панікуємо. Надіємося, пріоритетні об"єкти продовжуватимемо відбудовувати. Шукатимемо на них гроші. Адже, коли ми відбудовуємо музей, то треба йому провести опалення, і дорогу зробити до нього. Зрозуміло, люди хотять, щоб і в селі був газ та асфальт. Тому газифікуємо села, робимо ремонти в школах, лікарнях. Сьогодні майже вирішене питання виділення 37 мільйонів гривень на закінчення будівництва Канівського музею Шевченка. Говоритимемо з міністром культури про завершення об"єктів, які мають високий ступінь готовності. Програма ж важлива для всієї України.

Які інвестиційні проекти на Черкащині вважаєте найперспективнішими?

— Торік область із регіону хімії стала регіоном машинобудування. Заводи корпорації "Богдан" дають можливість випускати на рік по три тисячі автобусів, 12 тисяч автомобілів із сучасним дизельним двигуном. Планувалося вийти на виробництво 120 тисяч легкових машин. Але криза вносить свої корективи. Споживання різко впало.

Серйозним проектом є Канівська птахофабрика. Якщо минулого року всі господарства області виробили 170–180 тисяч тонн м"яса, то цьогоріч лише Канівська птахофабрика планує випустити до 200 тисяч тонн. Компанія "Сіріус" збудувала у Водяниках Звенигородського району завод із заморожування і сушіння ягід та фруктів. Добре працює завод картонного пакування "ММ Пекеджінг Україна". Наступного кварталу запрацює єдине в Україні підприємство з виготовлення металевих конструкцій для супермаркетів. Будує його французька група "Разек", що викупила площі колишнього заводу "Черкаське хімволокно".

У Смілі на базі консервного заводу "Сміламолконсерв" відкривається найпотужніший в Україні завод із виробництва морозива. Там працюватиме близько 1200 осіб. Підприємство планує нинішнього року виходити з власною продукцією на міжнародний ринок. Із керівництвом "Укргідроенерго" ведуться переговори щодо продовження спорудження гідроакумулюючої електростанції у Каневі. Цього року буде завершено проектування, і з наступного можна буде розпочинати будівництво. Орієнтований термін здачі — 2015 рік.

Роботу яких районних адміністрацій вважаєте найуспішнішими?

— Звенигородської, Чигиринської, Маньківської, Черкаської, Тальнівської, Корсунь-Шевченківської, Золотоніської, Чорнобаївської.

Правда, що приміщення тютюнової фабрики в Черкасах викупив концерн "Рошен"?

— Облдержадміністрація не має такої інформації. Власники повідомили про завершення роботи тютюнової фабрики. Звичайно, для області це прикро, адже фабрика давала робочі місця та 20 процентів усіх відрахувань до держбюджету. Але це приватна компанія.

Як відреагували власники торговельних мереж на ваш заклик закуповувати місцеву продукцію?

— Підтримали. Нині в супермаркетах 50–60 процентів харчів — наших виробників. Якщо в магазинах є дефіцит, то це вже залежить від фінансових проблем торговельної мережі.

Яку кількість робочих місць вдалося створити?

— Щороку в області повинно бути створено 25–30 тисяч робочих місць. І ми завдання виконуємо. Але з одного боку, робочі місця створюються, а з іншого, деякі підприємства зупиняються.

Чи є затримки з виплатою зарплат та пенсій?

— По пенсіях немає. Це питання контролюємо щоденно. Загальний борг із зарплати в області становить 24 мільйони гривень. Половина суми на совісті збанкрутілих підприємств. Днями до мене прийшли люди з черкаського деревообробного комбінату. Скаржилися, що там заборгованість із зарплати 508 тисяч. Ми направили матеріали до обласної прокуратури, щоб вжили термінових заходів.

Чи маєте заощадження і в якій валюті зберігаєте?

— Можна і в скляній банці зберігати, — сміється. — Думаю, треба зменшити ризики й зберігати в різних валютах.

Як організовуєте своє дозвілля?

— Такого задоволення на моїй посаді мало. Але я бачив рекламу фільму про Тараса Бульбу. Візьму кількох заступників і піду в кіно.

Ось бій Віталія Кличка із сином дивилися. Я з Віталієм знайомий особисто, його коріння звідси. А загалом вихідні проводжу в сім"ї.

Із дружиною у санаторіях лікуємося. Їздимо в Карлові Вари

Вам не важко працювати в такому ритмі?

— Навіть не люблю слухати, коли хтось так каже. Якщо втомився, то роби те, що легко. А то деякі скаржаться, а самі зубами за посаду тримаються.

Улюблена страва?

— Я звик до простої сільської їжі.

Книжки читаєте?

— Скажу, що маю на це час, не повірите. Колись у дитинстві читав багато — мама моя була бібліотекарем у селі. Наприклад, Анатолія Дімарова "І будуть люди", романи Яна про старовину.

Яке найбільше розчарування у житті?

— Ця робота навчила мене не розчаровуватися, а сприймати таким, яким воно є. Світ недосконалий, і люди недосконалі. Тому я зрозумів, що треба мобілізувати себе на побудову стосунків, які приносять успіх.

Найбільша удача?

— Моя сім"я. І, мабуть, те, що Господь дав можливість працювати на рідну землю.

Де проводите відпустку?

— Із дружиною у санаторіях лікуємося. Їздимо в Карлові Вари (курорт у Чехії. — "ГПУ"). В селі можу порибалити. Якщо клює, то можу посидіти довго.

У кінці зустрічі Олександр Черевко показує на підкову на стіні.

— Якщо хтось запитає, де золота підкова Черкащини, то скажете, в губернатора над головою, — жартує.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Черевко поведе заступників на фільм "Тарас Бульба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути