четвер, 20 листопада 2008 17:25

Олег Піліпас десять хвилин підтримував щелепу Анні Погасій

Олег Піліпас десять хвилин підтримував щелепу Анні Погасій

"Я був на роботі 11 вересня. До мене в кабінет прибіг офіцер Олександр Євпак. Сказав, що на вулиці дитині погано. У дворі побачив жінку із дівчинкою на руках. Вона періодично кричала: "Допоможіть, дитина помирає", — згадує 44-річний черкащанин Олег Піліпас. Розмовляємо біля обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій. Піліпас працює головним спеціалістом сектору охорони здоров"я та медико-біологічного захисту. Одягнений у чорну шкіряну куртку, світлий светр і темні брюки.

— Я запитав: ви мама дитини? Треба було якось відволікти увагу жінки. Бо вона сильно притискала до себе дівчинку. Запропонував їй сісти. Сказав, що зможу допомогти її дочці. Зрозумів, що в дитини епілептичний припадок. У таких випадках порушується дихання. На той момент воно майже не було відчутне. Дівчинка була непритомна, тіло судомило, почала синіти, — пригадує чоловік.

Олег Піліпас за освітою військовий анестезіолог-реаніматолог із 20-річним стажем. Служив у десантних військах. Із досвіду знав, що треба вивести нижню щелепу вперед.

— Із рота з"явилося трошки крові — це нормальне явище. Бо там може щось прикуситися. Жінка почала кричати на мене. Я пояснив, що так потрібно, щоб язик не запав і дівчинка могла дихати. Потім поклав її на бік. Із рота пішла слина. Зрозумів, що очистилися легені. Аня вдихнула. Змінився колір обличчя, бо почала дихати. До приїзду "швидкої" жінка тримала дитину, а я — щелепу. Чекали хвилин десять. Матір час від часу поривалася кудись бігти. Пояснював, що цього робити не можна. Якщо змінимо положення дитини — зашкодимо, а то й щелепу зламаємо. Підтримуючи щелепу, передав Аню лікарям. У "швидкій" дівчинку підключили до кисню.

Олег Піліпас запитав, чи траплялися такі напади раніше.

— Жінка сказала, що таке вперше. У Ані була висока температура — більше 38 градусів. Щоб збити жар, жінка дала їй сироп. У дітей на фоні високої температури іноді трапляються епілептичні напади.

5-річну Анну Погасій відвезли в реанімацію дитячої лікарні Черкас. Нині вона вже вдома. Живуть Погасії в 4-кімнатній квартирі на вул. Руставі.

Матір час від часу поривалася кудись бігти. Пояснював, що цього робити не можна

— Донька там пролежала дві доби, потім перевели в неврологічне відділення. Через тиждень нас виписали, після того ми ще кілька тижнів були на лікарняному, — згадує 28-річна Тетяна Погасій. До матері виходить світловолоса Анна. Жінка гладить доньку по голові. Дівчинка сором"язливо усміхається. — Від температури я дала сироп "Нурофен". Лікарі сказали, що напад стався через високу температуру. Донька про те, що із нею трапилося, нічого не пам"ятає. Я теж мало що пригадую. Була в шоковому стані.

Зараз ви читаєте новину «Олег Піліпас десять хвилин підтримував щелепу Анні Погасій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути