пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:01

Порушників на дорогах відстежують відеокамери

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  В обласному управлінні ДАІ інспектор Володимир Худолій показує пульт чергового, куди передають інформацію камери спостереження. На великому екрані вгорі чотири монітори. Вони відображають дві ділянки дороги — напрям на Золотоношу та Канів. Дві ліві камери
В обласному управлінні ДАІ інспектор Володимир Худолій показує пульт чергового, куди передають інформацію камери спостереження. На великому екрані вгорі чотири монітори. Вони відображають дві ділянки дороги — напрям на Золотоношу та Канів. Дві ліві камери

На двох виїздах із Черкас у напрямку Золотоноші та Канева обласна Державтоінспекція встановила камери спостереження. Запрацювали вони 10 серпня.

На стовпах прикріплені дві відеокамери та інфрачервоний прожектор. Одна камера передає зображення на екран, друга працює в режимі запису. Інфрачервоний прожектор дозволяє записувати вночі. Така система — єдина в Україні.

— Камери фіксують усі номерні знаки, — говорить інспектор відділу обласної ДАІ 32-річний Володимир Ліщенко. — Вони звіряються з базою даних, яка є в системі. В ній є номери всіх машин, які викрадені, перебувають у розшуку чи не пройшли митний контроль. Також є база водіїв, яких позбавлено права керувати.

Відеоспостереження передаються на пульт чергового ДАІ. На пункті спостереження — великий монітор, на якому транслюється запис: відображаються номерні знаки всіх авто, які проїхали на цих ділянках дороги. Вказуються дата, швидкість і напрямок руху. Дані про рух машин архівуються.

— Якщо номерний знак визначено, як проблемний, він одразу засвічується червоним, — показує на монітор заступник начальника чергової частини УДАІ в Черкаській області 38-річний Володимир Худолій. — Комп"ютер зразу визначає, що це за порушення. Інспектор, який сидить за комп"ютером, передає дані про авто патрулям. Порушників зупиняють.

Патрулі стоять на всіх напрямках дороги, де ведеться спостереження. Тому тікати водіям нікуди. Камери зчитують номерні знаки незалежно від того, в якому напрямку й на якій швидкості їде авто. Також фіксують тих, хто обганяє в заборонених місцях. Наприклад, на дамбі в напрямку Золотоноші зафіксовано найбільше обгонів. Багато водіїв позбавили прав. Щодоби за допомогою відеоспостережень виявляємо близько 30 порушень. Загалом за час роботи комплексу знайшли 3 вкрадені автомобілі, виявили 9 незареєстрованих із фальшивими номерами, 13 випадків перебування за кермом водіїв, позбавлених прав. Загалом зафіксовано 571 правопорушення.

Окрім цього, в ДАІ є ще одне обладнання для відеоспостереження. Ним оснащена патрульна машина "Тойота-Камрі". Щодня авто їздить районами області. У машині є камера та комп"ютер із базою даних.

— Камера, встановлена біля лобового скла, фіксує номери всіх машин, які їдуть попереду або зустрічною смугою, — розповідає старший інспектор ДАІ 30-річний Олег Павлєєв. — Як тільки комп"ютер видає, що є порушення, ми переслідуємо авто і спиняємо його.

Найбільше порушень виявлено на Уманщині та Христинівщині.

Ідею відеоспостереження на дорогах черкаські даїшники запозичили в Угорщині та Німеччині. Володимир Худолій каже, що обладнання безкоштовно в оренду — для експерименту — надала київська фірма "Банкомзв"язок". Вартість системи, встановленої на виїздах, разом із оснащенням пульта спостереження — 34 тис. грн. А в "тойоті" — 27 тис. грн.

П"ять таких камер ДАІ хоче встановити на всіх виїздах із обласного центру.

Зараз ви читаєте новину «Порушників на дорогах відстежують відеокамери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути